Rajoy: o menteix o pressiona jutges

Rate this post

Mariano Rajoy avui: “Carles Puigdemont no ha estat investit gràcies a l’actuació del govern espanyol”. Ah sí? Doncs fem una miqueta de memòria a veure quina ha estat l’actuació del Gobierno per aconseguir el que ell diu que ha aconseguit.

– La investidura de Carles Puigdemont estava prevista pel dimarts dia 30 de gener a les 15 hores. Però el dissabte anterior a aquesta data, el dia 27, els magistrats del Tribunal Constitucional van suspendre de manera cautelar qualsevol investidura de Puigdemont que no fos presencial i que no estigués avalada abans per un jutge. Motiu? “Per evitar danys d’impossible o difícil reparació” a l’espera que finalitzés el pertinent termini de 10 dies per decidir definitivament si s’admetia a tràmit o no el recurs presentat pel Gobierno. O sigui que, com que hi havia un recurs del govern espanyol, el TC va dir que no podia permetre un ple d’investidura que dies després podrien suspendre ells mateixos. Per tant aquesta decisió va ser del TC, no de Rajoy.

– La resposta del President Puigdemont va ser presentar un escrit al Tribunal Suprem recordant que ell era diputat i que, com a tal, tenia uns drets adquirits que no calien ser reconeguts per cap estament judicial. O sigui que, com a diputat sense cap sentència ferma de condemna, podia assistir al ple. La qüestió era que només creuar la frontera espanyola, Puigdemont seria detingut en compliment de l’ordre de detenció dictada contra ell. Per això el ministre Zoido (nene, trae más hielo que se me calienta el rebujito) el buscava per ultralleuger, pesquer i maleter de taxi, perquè no arribés al Parlament.

– A 2/4 d’onze del matí d’aquell dimarts en que estava previst el ple d’investidura de Puigdemont, el president del Parlament, Roger Torrent, va posposar “i en cap cas desconvocar” el ple previst per quatre hores i dos quarts més tard. Motiu? Esperar la resolució sobre les al·legacions que estaven en curs davant del TC. Una hora més tard, el delegat del Gobierno, Enric Millo, criticava Torrent per “obeir una decisió legal disfressant-la de desobediència”. Per tant, si era una decisió legal, i provisional, no era de Rajoy, perquè ell no és la llei, oi?

– Dissabte 27 de gener, el TC es reuneix durant tot el dia i decideix tres coses: 1/ que Carles Puigdemont no pugui ser investit ni de forma telemàtica ni per delegació i que només ho pugui ser presencialment, prèvia autorització del jutge Llarena, 2/ prohibir Puigdemont que, en cas de ser present a la Cambra, pugui ser investit sense haver-se presentat abans davant del jutge, i 3/ ajornar la decisió sobre si admetia o no a tràmit el recurs del Gobierno contra la investidura de Puigdemont. Sobre aquest tema li recordo que dos dies abans, dijous 25, el Consell d’Estat (presidit per un exministre del PP i amb majoria de membres d’aquest partit) s’havia manifestat en contra d’aquesta decisió del Gobierno.

O sigui que, en relació a la investidura de Carles Puigdemont, així estem a dia d’avui, esperant la decisió del TC a un recurs del Gobierno.

Per tant, quan Rajoy afirma que “Carles Puigdemont no ha estat investit gràcies a l’actuació del govern espanyol” potser oblida que el seu recurs encara no s’ha resolt i que les decisions preses fins el moment, encara provisionals a l’espera de la decisió definitiva del TC, han estat decisions judicials. O sigui, Mariano Rajoy, o bé s’ha posat una medalla que no li correspon, o bé ha reconegut sense voler que influeix en les decisions de la justícia.

En el primer cas seríem davant d’una mentida. En el segon davant d’una cosa molt lletja. A part de ser una miqueta il·legal. Als països normals, els presidents que menteixen o que pressionen jutges, dimiteixen. Aquí tenen màsters a pes.

Anar a la font
Iu Forn

Powered by WPeMatico

Translate »