RACó MUSICAL: Les dones representen un terç de la indústria musical a Catalunya i només el 23% dels artistes en festivals

La representació femenina a la indústria musical catalana representa un 33% del total, segons les dades de l'Anuari de la Música 2019 que el Grup Enderrock i l'Associació Professional de Representants, Promotors i Mànagers de Catalunya (ARC) han donat a conèixer el divendres 12 de juliol. Tot i que en només tres anys s'ha doblat la presència femenina als festivals, només el 23% són veus o grups integrats per dones. "No hi ha cap festival a Catalunya paritari", ha dit el director editorial del Grup Enderrock, Lluís Gendrau. El més paritari el 2018 va ser el Bioritme amb un 36%, i el que menys el Canet Rock, amb un 7% de dones.

El paper de les dones és minoritari en tots els àmbits del sector excepte a les escoles en formació elemental (54%) i grau mig (57%), però es perd la paritat en els estudis superiors i professionals (38%). Es constata, doncs, un abandonament en la professionalització de les dones en l'àmbit de la música.

Després del Bioritme, el Guitar BCN i el Primavera Sound són els festivals que més representació femenina tenen, mentre que el Canet Rock i el Vida es situen a la cua. La xifra d'empresàries en companyies de management, sales i segells és del 16%, tot i que el personal femení arriba al 38%. La presidenta de l'Institut Català de les Dones, Núria Balada, ha apuntat que el reconeixement de les dones en el sector musical és lent però que avança "fermament".

Per la seva banda, la presidenta de l'Asociación de Mujeres Profesionales de la Industria de la Música (MIM), Carmen Zapata, ha assegurat que fan falta polítiques que animin a les dones a "preservar els seus somnis", i ha defensat la necessitat d'aplicar incentius de gènere per assolir la paritat.

Anar a la font – RACOCATALA.CAT

Deixa un comentari

%d bloggers like this: