RACó FILOSòFIC: L’ésser humà és dolent per natura?

Fa poc que corre pels grups de filosofia de Facebook una pregunta: l'ésser humà és dolent per natura? És una qüestió que ha engegat, al llarg dels segles, molts debats filosòfics.

Hi ha comportaments perversos que hom acudeix a instints animals per trobar-hi una explicació. I no hi ha cap dubte que els nostres orígens són els dels animals primitius. I tampoc hi ha dubte que hi ha instints que perduren dins les nostres consciències lliures, com l'instint sexual. De fet, posseïm tot un seguit de pulsions que determinen els nostres comportaments, com el ja esmentat instint sexual o com la pulsió de menjar, la pulsió de beure o la pulsió de descansar. No ens em lliurat d'aquests determinants que venen de la nit dels temps o que, si voleu dir-ho així, són naturals.

De totes maneres fitar els determinants dels nostres comportaments ens ajuda a conèixer les causes dels nostres actes però no ens resol el tema moral: som bons i la societat ens perverteix o som dolents i emprem el progrés per refinar les nostres dolenteries?

Fitar les nostres pulsions o instints és una bona forma d'intentar respondre la darrera qüestió. Particularment considero que l'anomenat instint de supervivència no existeix car no es tracta d'un instint concret sinó d'un conjunt d'instints, els quals no presenten una tendència clara a apostar per seguir vivint. Faig aquest aclariment per indicar que fóra bo una revisió dels instints que ens humanitzen, per aclarir que fem i que deixem de fer.

Un cop feta la revisió dels nostres instints ancestrals cal analitzar el conjunt d'experiències extremes que han protagonitzat els individus, per intentar comprendre on rau la maldat i la bondat.

I fet tot això no haurem de defugir la gran pregunta. I encapçalant la resposta amb un "jo crec" manifestar el nostre posicionament, a l'espera que la filosofia ens doni resposta a situacions que ens desconcerten.

Anar a la font – RACOCATALA.CAT

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

%d bloggers like this: