RACó FILOSòFIC: Les lleis morals

Mitjançant el camp de l'ètica podem reflexionar sobre allò que està bé i allò que està malament.

Les normes que estableixen un cert tipus de moral estan teixides per les persones. Però existeix un mecanisme universal, com per exemple l'àtzar, que estableixi una determinada moral? I, per tant, existeixen unes lleis morals universals? De la mateixa manera que existeixen lleis matemàtiques o físiques poden haver unes lleis morals

L'acceptació de l'existència d'unes lleis morals no vinculades ni als éssers intel·ligents de l'Univers ni a una consciència universal, implica l'acceptació d'una justícia aplicada contínuament com a conseqüència de la dinàmica de les lleis morals.

D'entrada no entenem que hi hagi mecanismes de justícia, a l'existència, perquè hi ha situacions, a les que s'enfronten els individus, que no semblen tenir ni solta ni volta i, per tant, ni un borrall de justícia. Tanmateix en la comprensió d'unes possibles lleis morals hi ha una enorme quantitat de factors a tenir en compte i, específicament, una dimensió temporal amb molta complexitat. Pot donar-se el cas que estiguem voltats de diferents tipus de lleis morals i que siguem incapaços de captar-les. A manca d'aquestes guies vitals, hem construït tot tipus d'interpretacions profundes de les interconnexions humanes, les quals, sovint, pateixen d'una feble coherència i el que es més important: son falses i, conseqüentment, inútils.

Una de les preguntes que encara no té una resposta clara és la que fa referència a la possibilitat d'un espai-mort en el que estirem la temporalitat de les nostres vides i on es produeixen dinàmiques particulars. La resposta clara a aquest dubte ens pot proporcionar la clau per descobrir lleis morals i llur comportament. Potser hauríem de ser més agosarats, dins la lògica filosòfica, i explorar un territori, segurament menys espès que el d'especular sobre la vida més enllà de la vida, com el que mostra la vida de l'individu abans de néixer. I aquest agosarament és del tot necessari perquè els terrenys que rebutgem filosofar s'ocupen ràpidament de males herbes.

Lleis morals. Potser ens poden esclarir bona part dels maldecaps del nostre trajecte vital.

Anar a la font – RACOCATALA.CAT

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

%d bloggers like this: