RACó FILOSòFIC: El filòsof i la solitud

Som éssers socials, això és ben clar. Sortir d'aquesta condició no és gens senzill, però està més capacitat un filòsof per fer-ho?

En primer lloc cal remarcar que no té un sentit clar voler desempallegar-nos de la nostra essència. De la mateixa manera que som éssers socials també som, per exemple, éssers racionals o cercadors de plaer. Totes tres condicions ens aporten ganes de viure. Però, quan ens situem en excés, totes tres poden ser una font de conflictes i aleshores cal rebaixar-les. Si succeeixen excessos, un filòsof no és necessàriament l'individu més capacitat per comandar la situació. L'individu més capacitat per fer-ho és aquell que té un alt nivell d’intel·ligència.

Fer front a la solitud no és pas fàcil, com succeeix amb altres problemes. Un individu amb gran intel·ligència està, en principi, més capacitat per fer front a tota mena de conflictes. Però el cementiri és ple de persones molt intel·ligents que han escollit fer front al conflicte per mitjà del suïcidi.

Una bona part dels conflictes es presenten sobtadament i a voltes no hi ha pas una causa clara de la presentació. La causa pot ser el pur atzar. Els individus tenen tendència a cercar les causes de les situacions; aquest és un principi científic que ha proporcionat moltes solucions. De vegades, quan manca solució, cal aprendre a conviure amb els conflictes i aquí rau la qüestió per sobreviure.

Els filòsofs haurien de proporcionar consol pel dolor dels conflictes. Per investigar propostes que evitin un excés de dolor el filòsof necessita cloure's dins d’un espai de solitud. Sense prescindir dels estímuls socials, però sabent que la reflexió necessita un cert grau d'aïllament.

Si les respostes fossin senzilles de trobar, aleshores una simple passejada o un relaxat vermut, podrien suggerir-nos, amb un cert punt de gràcia inspiracional, reflexions amb les que sentir-nos més asserenats. Però l'existència no ho posa pas tan fàcil. De manera que el filòsof necessitarà capbussar-se en la solitud per aprendre fins i tot…a no sentir-se tan sol.

Anar a la font – RACOCATALA.CAT

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

%d bloggers like this: