Què suposa intervenir la sanitat privada i medicalitzar hotels

EFE

L'anunci va arribar aquest diumenge a la nit, però ja s'havien fet passos previs abans que el ministre de Sanitat, Salvador Illa, comuniqués que la sanitat privada passava a mans de les comunitats autònomes, és a dir, a mans de la pública.

Alguns experts ja portaven temps demanant-ho, després de comprovar que la sanitat privada 'es rentava les mans' a la crisi de l' coronavirus , intentava treure rèdit d'ella o directament derivava els seus pacients a centres públics. Això, sumat a l'col·lapse que s'acosta en alguns hospitals, i a el creixent nombre de malalts, ha portat a el Govern a prendre la decisió.

"Posem a les ordres dels consellers de Sanitat autonòmics dels recursos de la sanitat privada per fer front a la situació", va anunciar Illa fa unes hores.

"Per llei, segons la Llei General de Sanitat i segons la Constitució, en cas d'alarma sanitària i de saturació dels centres públics, els recursos privats poden passar a control públic", explicava fa uns dies a El HuffPost Javier Padilla, metge de família en un centre de salut públic i autor de a qui deixarem morir? (Capità Swing). La mesura, que en un altre moment podria sonar radical, s'ha fet ara necessària i perfectament 'normal', donades les circumstàncies.

És una mesura tan tremendament extraordinària com necessària

"Sens dubte, és una mesura superexcepcional, no tinc constància que s'hagi produït al llarg de la història de la nostra Sanitat reconeix Padilla -. Però no és una expropiació ni una nacionalització; és simplement posar els recursos de la privada sota el comandament de la pública ". I afegeix: "És una mesura tan tremendament extraordinària com necessària".

"Igual que en els hospitals públics s'estaven anul·lant consultes, cites al quiròfan, es tracta que la privada també posi de la seva part en aquest sentit, i fins i tot s'habilitin sales perquè funcionin com Unitats de Cures Intensives (UCI)", explica Padilla. "La intenció clarament és ampliar la capacitat de el sistema sanitari".

Per la informació que maneja Padilla, en la sanitat privada han assumit aquesta mesura extraordinària "de manera favorable". "No tenen molt a dir", defensa. "A Espanya, la sanitat privada subsisteix en gran mesura gràcies a la seva bona relació amb la pública. I quan passi tot això, em costa pensar que les coses canviïn ", afegeix.

La Sanitat (madrilenya), a la vora de l'col·lapse

Marcià Sánchez Bayle, portaveu de la Federació d'Associacions per a la Defensa de la Sanitat Pública, explicava en una entrevista prèvia amb El HuffPost que "la capacitat d'ingrés a Espanya ha disminuït molt" en els últims deu anys. "Des de 2010 hi ha 12.000 llits menys. D'elles, 1900 eren a la Comunitat de Madrid ", apunta. "El pressupost que es destina a Madrid per habitant i any a la Sanitat és el segon més baix de tot el país. Per assolir la mitjana, hauria de destinar 1600 milions d'euros més ", lamenta Bayle.

Es calcula que a tot el país hi ha 4400 llits d'UCI, i que si s'arriba a la xifra de 10.000 contagiats de coronavirus, uns 1000 necessitaran accedir a cures intensives. No obstant això, la concentració de pacients a la capital ha fet que la Sanitat madrilenya es trobi a la vora de l'col·lapse . Les autoritats madrilenyes ja van avançar que transformaran mil places d'hospital com llits per a pacients d'UCI i que es plantegen la possibilitat de "medicalitzar hotels"; és a dir, habilitar espais hotelers per a l'atenció de pacients. Una cosa que va venir a corroborar aquest diumenge el Govern espanyol a l'anunciar que "les Conselleries autonòmiques podran habilitar espais, en llocs públics o privats, que reuneixin les condicions necessàries per a prestar atenció sanitària".

Amb aquesta mesura, sosté Javier Padilla, "segurament s'instal·laran espais medicalitzats en edificis públics, o es muntaran hospitals de campanya". "La decisió de medicalitzar hotels pot tenir dos punts positius: que es medicalicen per a pacients lleus que necessiten vigilància, i això servirà per descongestionar hospitals; o que s'habilitin com a llocs d'internament per a que les persones en aïllament domiciliari no encomanin a la seva família ", explica. "Pel que s'ha vist a la Xina, els focus més importants de contagi són intrafamiliars; és molt probable que un malalt transmeti el virus a la seva família. D'aquesta manera, la medicalització d'hotels serviria per al foment de l'distanciament social ", argumenta l'expert.

Els focus més importants de contagi són intrafamiliars. La medicalització d'hotels serviria per al foment de l'distanciament social

Dues cadenes hoteleres de la capital ja es van oferir fa uns dies a posar a disposició de les autoritats seus complexos. Room Mate Hotels, dirigida per l'empresari Kike Sarasola, i Palladium Hotel Group, presidada per Abel Matutes Prats, han ofert en total tres establiments al centre de Madrid amb els que podrien donar cabuda a més de 200 pacients.

I, no obstant això, Javier Padilla dubte que "ni sumant els recursos privats puguem assumir el que se'ns ve".

"El que se'ns ve", segons ell, són "tres o quatre setmanes d'intensificació" d'aquesta crisi i, per tant, d'intensificació de les mesures restrictives. Fins d'aquí a un parell de setmanes, no hi haurà "resultats notables", assenyala.

"Fernando Simón va dir que en 9 o 10 dies es veuria l'efecte de el tancament de col·legis, però la meva impressió és que el tancament de col·legis va tenir un efecte molt modest. No hi ha més que anar a l'estació Atocha o a el metro per veure que estan atestats. Crec que fins d'aquí a 9 o 10 dies des d'avui no començarà a disminuir el nombre de casos; i perquè es redueixi el nombre de defuncions queda més encara ", apunta Padilla.

Per evitar que els transports públics despertin "atestats", Padilla defensa que "cal tancar empreses" i garantir una "renda per poder viure" a les persones que vegin paralitzada la seva vida laboral durant el proper mes. "Si no, les mesures perden efectivitat i legitimitat".

Photo gallery Veïns que amenitzen la quarantena pel coronavirus See Gallery

Font

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

%d bloggers like this: