Putin adverteix Ucraïna i envia a presó alguns mariners capturats al mar d’Azov

Rate this post

El president rus, Vladímir Putin, ja ha trencat el seu silenci després de la crisi provocada entre Rússia i Ucraïna per l’incident al mar d’Azov. El líder rus ha llençat una advertència al país veí contra nous passos “irreflexius” i no ha fet cas de les peticions internacionals d’alliberament dels mariners ucraïnesos detinguts a l’estret de Kertx. Un tribunal de Crimea ha empresonat per dos mesos a 12 dels 24 mariners.

“Els dirigents ucraïnesos tenen tota la responsabilitat per crear una nova situació de conflicte i pels riscos que això comporta”, ha exposat Putin en una conversa telefònica amb la cancellera alemanya, Angela Merkel. Merkel havia promès al president ucraïnès, Petrò Poroixenko, una mediació per frenar l’escalada de tensió a la zona tot i que a l’intenertar-ho es va trobar amb un Putin ferm. 

Putin també ha expressat una “gran preocupació” pel fet que Ucraïna hagi declarat l’estat d’excepció en deu regions del país, incloent-hi totes les costeres que limiten amb Rússia i posés també en alerta les seves tropes. 

Un estat d’excepció inèdit

L’estat d’excepció proposat pel president ucraïnès és un fet inèdit. Poroixenko ja ha destacat en alguna ocasió que “l’estat de guerra no implica una declaració de guerra” i que no inclourà una mobilització de tropes ni es limitaran els drets dels ciutadans.

Malgrat tot, aquesta és una mesura que ni tan sols es va aplicar l’any 2014, quan Rússia es va annexionar Crimea després d’un referèndum, ni tampoc durant els moments més intensos de la guerra de l’est del país.

Estratègia electoral?

Alguns analistes creuen que l’estat d’excepció declarat pel president ucraïnès és només una mesura per guanyar popularitat de cara a les eleccions previstes pel 31 de març. 

Anar a la font
El Nacional

Powered by WPeMatico

Translate »