Puig-reig homenatjarà els ciutadans deportats als camps nazis amb cinc llombardes Stolpersteine

El Memorial Democràtic instal·larà, aquest divendres, cinc llombardes Stolpersteine a Puig-reig (Berguedà) en record dels veïns deportats en els camps nazis Josep Canal, Esteve Candàliga, Francesc Huch, Ramon Serra i Josep Solé. Totes es col·locaran a la plaça de la Creu i s'afegiran a les quatre instal·lades el 2019. Amb les cinc peces de Puig-reig, Catalunya tindrà 267 Stolpersteine arreu del territori.

El Memorial Democràtic és l'encarregat d'adquirir les llambordes i coordinar-ne la instal·lació. Són peces artístiques urbanes en record de persones que van ser víctimes del nacionalsocialisme que es col·loquen a la vorera, davant la darrera residència que va tenir la persona en llibertat, o en altres espais públics. Es tracta de blocs de ciment, d'aproximadament 10 cm x 10 cm, amb una placa de llautó daurat on hi ha gravades les dades més rellevants de la víctima. Hi ha més de 75.000 llambordes a tot el món.

Els veïns homenatjats aquest divendres a Puig-reig van ser deportats entre els anys 1940 i 1944 als camps de Dachau i Flossenb, i Mauthausen. Josep Canal, Esteve Candàliga, Francesc Huch i Ramon Serra van ser alliberats el 5 de maig de 1945. A Josep Solé el van assassinar al novembre del mateix any.

Anar a la font – RACOCATALA.CAT

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

%d bloggers like this: