PSC, ERC, Comuns i JxCat negocien un govern ampli a l’Àrea Metropolitana de Barcelona

Govern d’ampli espectre a l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). Això és el que estan negociant PSC, comuns, ERC i JxCat a la institució supramunicipal, que es constituirà el pròxim 25 de juliol i on els socialistes freguen la majoria absoluta després de les eleccions municipals del 26 de maig. Diverses fonts consultades per Efe han explicat que les negociacions ja fa dies que estan en marxa, si bé encara no hi ha res tancat en relació amb aquest ens supramunicipal, que agrupa 36 municipis de la conurbació barcelonina.

Les mateixes fonts assenyalen que els contactes per concretar el govern metropolità -un òrgan de decisió amb un perfil eminentment tècnic- s’han produït de forma discreta. Les converses s’han desenvolupat al marge de polèmiques com la que va desfermar el pacte entre PSC i JxCat a la Diputació de Barcelona, que ha tensat les relacions entre els postconvergents i ERC, els seus socis a la Generalitat.

Fonts socialistes han exposat que volen incorporar al govern metropolità tots els altres partits que també disposen d’alcaldies en el territori que abraça l’AMB -ERC, comuns i JxCat- perquè les decisions gaudeixin del major consens possible. En aquest sentit, fonts del PSC han destacat que, encara que la seva majoria actual els permetria tenir la presidència de l’ens metropolità, el més probable és que mantinguin la tradició per la qual la presidència recau sobre qui ocupa l’alcaldia de Barcelona, és a dir, Ada Colau.

Des d’ERC destaquen que l’AMB és una administració centrada en qüestions tècniques i que, malgrat gestionar un pressupost considerable, pren decisions de poc contingut polític. De fet, socialistes i republicans ja van compartir govern metropolità en la passada legislatura, en un tripartit que també incloïa els comuns.

Llavors, l’executiu que presidia Colau es va dividir en set vicesecretaries (3 PSC, 3 comuns i una ERC) i quatre conselleries (2 PSC, una comuna i una altra ERC). Un dels plantejaments que s’han parlat al llarg de les negociacions suggereix canvis en funció de la nova correlació de forces: el PSC i ERC guanyarien protagonisme després dels seus bons resultats el 26M, els comuns jugarien un paper més discret i es faria un forat per a la incorporació de JxCat.

Sobre els noms que estaran en el futur govern metropolità, tot apunta que el PSC combinarà veterans com els socialistes Antonio Balmón i Antoni Poveda amb valors a l’alça dins del partit.El pressupost del grup de l’Àrea Metropolitana de Barcelona – que inclou partides per a organismes com la pròpia AMB, de 751 milions, l’Institut Metropolità del Taxi i l’ens públic empresarial d’habitatge Impsol – va arribar a 1.794 milions d’euros el 2019

Anar a la font – Ara.cat

Deixa un comentari

%d bloggers like this: