Primera condemna d’allunyament del metro per un grafiter a Barcelona

Rate this post

Un jutge de Barcelona ha condemnat al primer grafiter a una privació d’accés al metro durant sis mesos ja que ha estat considerat culpable d’un delicte de danys en béns públic d’ús públic comunal. A més a més, el magistrat també l’ha condemnat a d’un any de presó i li ha imposat una multa.

La sentència, a la qual ha tingut accés Efe, és la primera a Barcelona que condemna l’autor d’unes pintades en els vagons del metro a la pena de “privació del dret a acudir o accedir al servei públic de transport del metro de Barcelona i la seva àrea metropolitana” durant sis mesos, cosa que fins ara només s’havia aplicat als carteristes que actuen en el suburbà.

La sentència ha estat dictada pel jutjat penal número 19 de Barcelona per uns fets que van ocórrer el 5 de juliol del 2015, quan el condemnat, acompanyat d’un menor d’edat, va accedir a la zona d’aparcament de la Línia 4 del metro de Barcelona a l’estació de La Pau i va fer pintades en dos vagons amb la seva firma (“tag”, en l’argot dels grafiters).

Segons recull la sentència, els dos grafiters van utilitzar aerosols de pintura corrosiva per fer les seves pintades, la qual cosa va deteriorar la façana dels dos vagons i les gomes de les finestres i portes, que van quedar inservibles i van haver de ser substituïdes, en uns treballs de neteja i reparació el cost dels quals va ascendir a 2.187 euros.

El jutge interpreta que, d’acord amb la reforma del Codi Penal que va entrar en vigor l’1 de juliol del 2015, que contemplava que deslluir la propietat aliena era només una falta, i donat el valor dels danys, superior a 400 euros, es va tractar d’un delicte.

Com els fets van succeir el 5 de juliol, quatre dies després de l’entrada en vigor de la reforma, el jutge aplica la nova normativa per primera vegada en una sentència coneguda a Barcelona contra un grafiter. El jutge, que també imposa una multa de 12 mesos a raó de 3 euros diaris (1.095 euros) reconeix la insolvència del condemnat, pel que informa favorablement perquè sigui substituïda per treballs en benefici de la comunitat.

El condemnat que, segons el jutge, “és conegut en l’àmbit grafiter i actuava gairebé sempre en parella”, també haurà d’indemnitzar la companyia de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) amb els 2.187 euros que va costar la neteja i reparació dels vagons.

L’autor de les pintades va ser identificat per les imatges captades per les càmeres de seguretat i per la firma (“tag”) que utilitza en les seves pintades.

Quant a l’any de presó, el jutge informa favorablement de la suspensió de la pena privativa de llibertat condicionada a que el grafiter no delinqueixi en el termini de dos anys i satisfaci la responsabilitat civil.

En la seva sentència, el magistrat considera que les pintades del grafiter van ser “més que un mer deslluïment” ja que els vagons van patir “un deteriorament considerable” i van requerir ser immobilitzats, rentats mitjançant líquids tòxics, i repintats.

El magistrat també considera que “els fets enjudiciats revesteixen la suficient gravetat com per constituir el tipus penal però a més ho són d’un bé d’ús públic”, en contra de l’opinió de la defensa que va al·legar que el metro és un ben privat per pertànyer a TMB.

La sentència, dictada el passat 22 d’octubre, ha estat notificada dos dies després que diumenge passat a la matinada un grup de 34 grafiters organitzats assaltés un metro a Barcelona per pintar-lo i s’enfrontés als passatgers que van protestar per la seva acció, a tres dels quals, entre ells una dona embarassada, van agredir.

Anar a la font
El Nacional

Powered by WPeMatico

Translate »