Per què va assistir un Esglésies en quarantena a Consell de Ministres que va confinar als espanyols a casa seva

Notícies relacionades

El vicepresident segon de Govern, Pablo Iglesias, es va posar en quarantena dijous passat. La seva parella, mare dels seus tres fills i ministra d'Igualtat, Irene Montero, va donar positiu per infecció de coronavirus i ell va passar a aïllament preventiu a casa de Galapagar. Fins aquí, tot bé.

És més, a Consell de Ministres extraordinari de dijous, en què es van aprovar els quatre primers paquets de el pla de xoc contra la pandèmia a Espanya, Iglesias va acudir de manera telemàtica. No obstant això, aquest dissabte sí que ha anat a Moncloa. Per què? Per què saltar-se una quarantena per decretar que els espanyols s'han de confinar a casa seva?

La realitat és que Iglesias volia estar, de qualsevol manera, en la reunió. Segons fonts de la Vicepresidència segona, preferia fer-ho per videoconferència. Però, en tot cas, el líder d'Unides Podem volia entrar a fons en els continguts de Reial Decret, sobretot davant la lluita interna dins de l'Executiu per les mesures econòmiques i les territorials.

Por i incomunicació

I l'explicació logística cal buscar-la en els propis serveis jurídics de Presidència de Govern. Segons ha sabut aquest diari en fonts de la Vicepresidència, "el president el va convocar a el Consell de Ministres i no es va habilitar l'assistència telemàtica".

I a més d'en una més que sospitosa manca de comunicació entre l'Executiu i els partits de l'oposició. Aquest diari ha confirmat en fonts de l'PP i de Cs que no hi havia cap risc de rebutjar el Reial Decret, i menys per aquesta raó. No obstant això, des del PP van assegurar que ningú s'havia posat en contacte amb ells de Moncloa a això.

Davant el temor que algun grup polític impugnés les mesures que s'havien de prendre aquest dissabte, el Reial Decret per imposar l'estat d'alarma, Moncloa va reclamar a Iglesias que acudís de manera presencial.

L'embolic territorial

Iglesias, de fet, havia reclamat al president entrar per videoconferència a la reunió i no veia convenient la imatge que donaria el conjunt de Govern saltant-se les seves pròpies normes "excepcionals" per aprovar un "estat d'alarma", el segon en democràcia.

Les mateixes fonts de Vicepresidència afirmen que "òbviament, Iglesias ha seguit un protocol sanitari, definit des de Moncloa, per assegurar que la seva assistència [a la reunió de Consell] era perfectament viable".

A mitja tarda, el lehendakari de Govern Basc, Íñigo Urkullu, i el president de la Generalitat, Quim Torra, van llançar el desafiament territorial : no accepten la "confiscació de competències" que anticipa l'esborrany de Reial Decret publicat per EL ESPANYOL .

Diferents dirigents de les formacions separatistes ja qualifiquen el comandament únic decretat per Moncloa com   "un nou 155 encobert".   Pedro Sánchez, davant   el descontrol de l'coronavirus , s'ha vist obligat a confeccionar un "comandament únic" amb capacitat d'acció "immediata" a tot l'Estat. Una mesura que els nacionalistes catalans i bascos interpreten en clau invasiva.

Les claus de l'retard

I aquí hi ha una de les claus de la baralla interna que va allargar tant el Consell de Ministres. Les mesures no estaven tancades quan els membres de Govern van arribar a Moncloa, es van debatre punt per punt. I fonts coneixedores de l'debat van revelar a aquest diari que Iglesias hauria defensat que l'àmbit territorial de les mesures de l'estat d'alarma havia de tenir en compte el que Urkullu deia "la singularitat de l'Estat autonòmic".

El cas és que Iglesias volia defensar les postures de Unides Podem: els treballadors, els desfavorits, i l'Espanya federal. Per molt que els seus diputats siguin 35 front als 123 de l'PSOE, el fet d'estar decretant l'estat d'alarma s'entenia com un canvi de paradigma. Una mena de renegociació sobrevinguda de la coalició. Potser temporal, però a la fi i al el cap, un fet.

Després de diverses setmanes en què el líder d'Unides Podem ha reclamat al president que s'anticipés més als esdeveniments, amb les reticències dela Vicepresidència econòmica de Nadia Calviño, la veritat és que Iglesias ha acudit a la sala especial habilitada a la Moncloa amb la idea d'incloure alguns punts que no apareixen en els esborranys de Reial Decret als que ja ha tingut accés EL ESPANYOL.

La branca estatge de l'Executiu troba a faltar més salvaguardes per "els més vulnerables". Per exemple injeccions econòmiques directes a petites i mitjanes empreses, així com a autònoms, que pal·liïn els danys que ja estan patint pel col·lapse econòmic que està causant l'emergència sanitària.

I, en aquest sentit, tot i pagar el preu que se l'acusi a ell d'haver trencat la quarantena, el secretari general d'Podem creu que és preferible la seva presència a la reunió més important d'un Govern d'Espanya des de fa dècades.

elconfidencial.es

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *