Polèmica al Canadà per una fotografia “racista” de Trudeau maquillat de color negre

El primer ministre canadenc, Justin Trudeau, ha reconegut avui que el 2001 va fotografiar-se disfressat d'Aladí i amb la pell pintada de negre, una imatge que ell mateix ha qualificat de "racista" i que surt a la llum a un mes de les eleccions generals.

La imatge la va publicar aquest dimecres la revista nord-americana "Time", cosa que va obligar Trudeau a reconèixer que la fotografia va ser feta el 2001 durant una festa de disfresses en una prestigiosa escola privada de Vancouver (Canadà) on exercia de professor.

En la imatge, Trudeau apareix somrient, vestit amb robes orientals i un turbant al cap, la pell pintada de negre i envoltat de quatre dones.

El primer ministre canadenc, que llavors tenia 29 anys, és l'únic amb la pell enfosquida.

Després de l'aparició de la imatge, Trudeau, que es troba en plena campanya electoral de cara a les eleccions generals que se celebraran el 21 d'octubre, es va veure forçat a comparèixer davant dels mitjans de comunicació per declarar que "lamenta profundament" haver-se disfressat amb la cara pintada.

"El 2001, quan era un professor a Vancouver, vaig assistir a una festa. El tema va ser les 1.001 i una nits. Em vaig disfressar d'Aladí i em vaig maquillar. No ho havia d'haver fet. Vaig saber que no era adequat, però ho vaig fer i realment em sap greu", va declarar Trudeau.

A preguntes dels mitjans de comunicació, Trudeau va reconèixer que la imatge, que té profundes connotacions, és "racista" encara que no ho va considerar "racista en el seu moment".

A Amèrica del Nord, que una persona blanca es pinti la cara per representar una persona de color és considerat racista des de fa dècades.

Però Trudeau es va negar a contestar si creia que hauria de presentar la seva dimissió ja que diversos candidats a diputat per a les eleccions generals d'octubre han hagut de renunciar després de descobrir-se posicions racistes en antics missatges en mitjans socials.

Trudeau també va reconèixer que no era l'única ocasió en què es va disfressar i "es va maquillar" com una persona de color.

"Quan estava a l'escola secundària em vaig disfressar en una actuació que vaig cantar Day-O amb maquillatge", va explicar Trudeau.

Preguntat sobre què dirà a l'electorat, Trudeau va afirmar que demanarà als canadencs que li perdonin: "Va ser una cosa estúpida que desitjaria no haver fet però que vaig fer i per la qual em disculpo".

Precisament, un dels seus rivals de cara a les eleccions d'octubre, el líder del tercer partit canadenc, el socialdemòcrata Nou Partit Demòcrata (NPD), Jagmeet Singh, és d'origen sikh i sempre vesteix amb un turbant.

Singh, el primer membre d'una minoria visible que lidera un dels grans partits canadencs, va declarar després de la publicació de la foto que el comportament de Trudeau és un insult per a molts canadencs de color.

El que Trudeau tampoc no va explicar és perquè ha esperat fins que la foto ha aparegut per disculpar-se per una acció que sabia que era racista i sabent que la prova de les seves accions existia i estava a l'abast de moltes persones.

Anar a la font – ElNacional.cat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

%d bloggers like this: