Peter Handke i Olga Tokarczuk guanyen els premis Nobel de Literatura

Peter Handke i Olga Tokarczuk han estat proclamats guanyadors del premi Nobel de Literatura 2019. Després del parèntesi de l’any passat, que no es va donar el guardó degut a la crisi interna a dins de l’Acadèmia, enguany s’han donat dos guardons, cadascun d’ells dotat amb 830.000 euros.

Un premi eurocèntric i amb poques dones
Tot i que l’Acadèmia Sueca insisteix en el fet que no premia ni literatures ni països, sinó autors, les seves decisions de vegades semblen seguir un criteri de rotació de continents i de llengües, tot i que el predomini històric occidental és aclaparador: el 80% dels guanyadors han nascut a Europa o a l’Amèrica del Nord.

Des que es va crear el 1901 el Nobel de literatura ha distingit 114 autors, dels quals només 14 són dones, i en quatre ocasions el guardó ha estat compartit, l’última vegada el 1974. La llengua anglesa domina el palmarès amb 29 autors guardonats, per 14 autors en llengua francesa, 13 en alemany i 11 en llengua castellana. 

Entre els últims guanyadors del Nobel -el premi literari més ben dotat del món, amb 830.000 euros- hi ha Mario Vargas Llosa, Patrick Modiano, Bob Dylan i Svetlana Aleksiévitx.

Anar a la font – Ara.cat

Deixa un comentari

%d bloggers like this: