Patrimoni Nacional es gasta mig milió extra en tres piscines de Felip VI

L’estat espanyol continua pagant la vida del rei emèrit Joan Carles I fugat a Abu Dhabi i també els extres de Felip VI que són exclosos del pressupost general marcat. L’últim exemple és que Patrimoni Nacional ha fixat gastar-se aquest 2021, fins a 500.000 euros en el manteniment de tres piscines de la Casa Reial. Aquests diners surten del Ministeri de Presidència. Un òrgan que té, oficialment, la finalitat de preservar el patrimoni històric i cultural però no una piscina particular sense cap mena d’atractiu arquitectònic.

Més enllà de les piscines, Patrimoni Nacional també ha adjudicat contractes per a la conservació dels edificis del complex de la Sarsuela. En el cas de les piscines, són dues d’estiu i una de climatitzada per a la temporada d’hivern. La informació la publica ElDiario.es i l’Estat justifica la partida com a “treballs específics de manteniment de piscines”, així es pot constatar en l’epígraf de contractació estatal de Patrimoni Nacional. Per intentar justificar l’acció, es remeten al decret marcat pel ministeri de Sanitat que estableix “la cura d’espais públics i privats”. A efectes pràctics, en aquestes piscines tan sols es poden banyar Felip VI, la seva família i els convidats.

piscines zarzuela

Les piscines de Felip VI / Foto: Google Maps

Despeses fora del pressupost general

Els 500.000 euros anuals es justifiquen amb tasques com un raspatllat diari del got, la neteja dels filtres o el control higiènic de la qualitat de l’aigua. El contracte s’ha adjudicat a Multiservicios Tecnológicos SA, especialitzat en instal·lacions, climatització o cambres frigorífiques. A més, s’han de sumar 240.000 euros addicionals pel manteniment de l’edifici i les seves dependències a l’empresa Teodoro SA, tasques de neteja del palau per 893.000 euros i serveis forestals del Pardo per 140.000. En definitiva, pràcticament hi ha 2 milions d’euros extres que s’han de sumar als 8,4 milions oficials que els espanyols paguen anualment amb els seus impostos per mantenir la monarquia.

Patrimoni Nacional dedica diners i personal a la Casa Reial. Segons les darreres dades públiques del 2015, es destinen 122 treballadors a la Zarzuela. Hi ha diversos perfils, entre ells un arquitecte tècnic i una enginyera però també especialistes en protocol per saber com actuar dins les dependències del palau. En definitiva, els objectius no van en la mateixa línia que el que pregona públicament Patrimoni Nacional. Si fem una ullada al seu portal web, podem llegir que se centren en uns “tallers necessaris per poder atendre tant la restauració de l’obres d’art com per donar suport als actes oficials que en els diferents palaus s’organitzen per representació de la Prefectura de l’Estat”. 

Els projectes que actualment asseguren que estan en marxa són dos. El primer, digitalitzar els fons del Convent de Santa Clara de Tordesillas a Valladolid. L’altre, ordenar un ampli volum de documentació sense classificar sobre la Primera Guerra Mundial i el paper d’Alfons XIII en la “Gran Guerra” de qui consideren que va tenir “un caràcter molt solidari d’ajuda humanitària”. Però sobre piscines, neteja o tasques forestals, ni rastre.

T’ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.

Subscriu-te a ElNacional.cat

Anar a la font – ElNacional.cat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

%d bloggers like this: