Atur, autònoms, hipoteques … aquestes són les mesures econòmiques aprovades pel Govern contra el coronavirus

El president de Govern, Pedro Sánchez, ha anunciat aquest dimarts la segona tanda de mesures econòmiques, socials i laborals per a pal·liar la crisi de l'coronavirus tes el Consell de Ministres, el primer virtual de la història d'Espanya. Sánchez, a la roda de premsa posterior, ha detallat que l'Executiu mobilitzarà fins a 200.000 milions d'euros, el 20% de l'PIB espanyol, per pal·liar l'impacte econòmic i social de la crisi del virus . "És la major mobilització de recursos econòmics de la història recent d'Espanya", l'ha qualificat el president.

Aquestes són les noves mesures del real decret llei aprovat aquest dimarts pel Consell de Ministres.

L'Estat posarà a disposició de les empreses avals per valor de 100.000 milions d'euros, que permetran mobilitzar un total d'entre 150.000 i 200.000 milions si se suma la col·laboració de el sector privat, ha dit el president de Govern, Pedro Sánchez, en roda de premsa.

L'Estat ha afegit va donar tota la liquiditat que necessiti el teixit empresarial per solucionar els problemes conjunturals derivats de la caiguda de l'activitat i evitar així que derivin en problemes de solvència.

L'Executiu garantirà el dret a l'habitatge de les persones amb més dificultats i, per això, ha establert una moratòria en el pagament de les quotes de les hipoteques per als deutors hipotecaris en situació d'especial vulnerabilitat que vegin reduir els seus ingressos.

El Govern ha aprovat agilitzar els Expedients de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO) i que tots els treballadors afectats tinguin dret a percebre la prestació contributiva per desocupació i aquest temps consumit d'atur no comptarà com a gastat.

"Faig una crida als empresaris: no acomiadin als treballadors, és una crisi temporal", ha demanat Sánchez, que ha agraït l'ajuda i col·laboració d'empresaris i sindicats, així com a l'oposició i als presidents autonòmics en aquestes mesures.

Així, en el pla laboral, el decret-llei aprovat fa que tots els ERTO es considerin de força major si són causats per les mesures adoptades per combatre l'epidèmia de coronavirus i es resoldran en un termini màxim de set dies. També s'introdueixen canvis per reconèixer el dret a cobrar l'atur a les persones treballadores afectades encara que no tinguin el període d'ocupació cotitzada mínim necessari per a això.

El Govern destinarà 600 milions d'euros al finançament de prestacions bàsiques dels serveis socials de les comunitats autònomes i dels ens locals amb especial atenció a l'assistència sanitària de persones grans, dependents i col·lectius vulnerables.

La meitat de diners anirà destinat per a la flexibilització de la regla de despesa perquè els ajuntaments puguin fer servir el seu superàvit si ho inverteixen en partides d'atenció social: atenció a la dependència, serveis socials i tot tipus de problemes d'índole social associats a l'coronavirus, segons ha concretat posteriorment Unides Podem.

El Govern ha reformat la normativa sobre inversions estrangeres per impedir que empreses de països de fora de la Unió Europea (UE) puguin fer-se amb el control d'entitats espanyoles de sectors estratègics aprofitant la seva caiguda en borsa, ha anunciat el president de l'Executiu, Pedro Sánchez .

L'objectiu és impedir que empreses espanyoles de sectors estratègics acabin en mans d'altres companyies "aprofitant la caiguda estructural de la valor de les seves accions en borsa en aquesta situació de crisi econòmica i extrema volatilitat en els mercats financers en què vivim", en paraules de Sánchez.

El Govern ha de garantir serveis públics "essencials" com els subministraments d'energia, aigua i les telecomunicacions durant el període de durada de la crisi provocada pel coronavirus.

El Govern ha aprovat que tots els autònoms amb pèrdues severes, també els societaris i els empresaris, puguin accedir a una prestació extraordinària per cessament d'activitat i quedaran exonerats de pagar les quotes a la Seguretat Social.

Aquest decret llei detalla que aquesta prestació, que duraria un mes però es podria prorrogar, es calcularà amb el 70% de la base reguladora o amb el 70% de la base mínima quan no es pugui acreditar el període mínim de cotització per tenir dret a la prestació.

Els beneficiaris seran autònoms l'activitat quedi suspesa per la declaració de l'estat d'alarma o la facturació en el mes anterior a què se sol·licita la prestació es vegi reduïda, a l'almenys, en un 75% en relació amb la mitjana de facturació de el semestre anterior.

Així mateix, l'Executiu reconeix a tots els treballadors, que acreditin deures de cura arran de les mesures preses o de les circumstàncies generades pel coronavirus, el dret a accedir a l'adaptació del seu jornada o la reducció de la mateixa.

Entre les circumstàncies excepcionals que poden justificar aquests canvis hi ha el tancament de centres educatius o residències o l'absència de qui s'encarregava fins ara de la cura de menors o dependents. La reducció de jornada, afegeixen, no requerirà cap preavís, més enllà de què derivi de la bona fe i no estarà limitada en el seu gaudi per percentatge mínim ni màxim podent arribar fins i tot a el cent per cent de reducció i sense que puguin ser sancionats o acomiadats . No s'estableix la figura d'una prestació de la Seguretat Social que compensi aquesta reducció.

Sobre el teletreball, s'afegeix que donarà caràcter preferent simplificant la forma de fer-ho, donant per complerta l'obligació d'efectuar l'avaluació de riscos amb caràcter excepcional, a través d'una autoavaluació realitzada voluntàriament per la mateixa persona treballadora.

El president de Govern, Pedro Sánchez, ha anunciat una partida de 30 milions d'euros que anirà destinada a laboratoris espanyols que investiguen la vacuna contra la coronavirus Covid-19. Sánchez va subratllar el compromís de Govern amb "el reforç d'alguna cosa fonamental", la investigació de la vacuna i la cura definitiva de l'coronavirus.

La partida dels 30 milions anirà destinada a dotar el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) i a l'Institut de Salut Carlos III de Madrid (ISCIII) dels recursos necessaris per fer front a aquesta emergència sanitària.

20 minutos

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *