Pablo Llarena envia informació addicional al Regne Unit per insistir en l’extradició de Clara Ponsatí

El jutge Pablo Llarena ha remès aquest divendres al Regne Unit informació complementària a l’euroordre contra l’exconsellera Clara Ponsatí per insistir en la seva extradició. La policia britànica va rebutjar dimecres l’euroordre al·legant que mancava informació bàsica per conèixer quins són els fets detallats pels quals es demana l’extradició de Ponsatí (inicialment parlaven d’una euroordre “desproporcionada”). Ara, en un concís informe al que ha tingut accés l’agència Efe, Llarena imputa a l’exconsellera la desobediència a les diferents sentències i interlocutòries del Tribunal Constitucional contra el referèndum de l’1-O, que va ajudar a impulsar “malgrat conèixer la il·legalitat i nul·litat del procés, que finalment va desembocar, tal com es preveia, en actes violents”.

La policia britànica rebutja per ara l’euroordre contra Ponsatí

La policia britànica rebutja per ara l’euroordre contra Ponsatí

El jutge instructor assenyala que Ponsatí, a la qual reclama per sedició i que es troba a Escòcia, era consellera d’Ensenyament i que, com a tal, el 6 de setembre del 2017 va signar el decret pel qual es convocava el referèndum, tot i les resolucions del constitucional que l’havien declarat nul i que havien advertit als membres del Govern de les conseqüències penals si es continuava amb el procés.

El 29 de setembre del 2017, continua, va donar instruccions per cedir l’ús dels centres d’ensenyament de la comunitat, que depenien d’ella, perquè fossin utilitzats com a col·legis electorals l’1-O, i ho va fer també “amb ple coneixement” que el Constitucional havia suspès el decret de convocatòria de la consulta.

Llarena destaca que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya havia ordenat a més a les forces policials que procedissin al tancament dels centres de votació i impedissin el referèndum i que el 28 de setembre els responsables dels Mossos havien alertat el Govern que “era probable una escalada de violència amb brots importants d’enfrontaments el dia 1 d’octubre, com finalment va passar”.

En resum, diu que Ponsatí, en la seva condició d’autoritat pública i en exercici de les seves funcions com a consellera, el 6 i el 29 de setembre del 2017 “va desobeir les resolucions i els requeriments reiterats del Tribunal Constitucional del Regne d’Espanya, així com l’ordre del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya “i va prendre mesures per celebrar el referèndum”.

“Tot això amb l’objectiu d’aconseguir l’alteració de l’ordre legal i constitucional vigent”, conclou l’escrit, enviat en espanyol i en anglès a través de SIRENE, el sistema pel qual es comuniquen les ordres de detenció europees.

Anar a la font – Ara.cat

Deixa un comentari

%d bloggers like this: