Otegi relata les tortures que va patir a Intxaurrondo en motiu del dia mundial contra la tortura

Rate this post

Arnaldo Otegi, secretari general de Bildu, va passar per la tenebrosa caserna de la Guàrdia Civil d’Intxaurrondo el 1987. Va ser lliurat al cos armat espanyol per la policia francesa. Quan va passar a disposició judicial, havia passat sis dies a les mans dels agents comandats per Enrique Rodríguez Galindo, posteriorment condemnat per pertinença al GAL. Galindo va passar tan sols quatre anys a la presó i va ser excarcerat pel Ministeri d’Interior espanyol per ‘motius de salut’. En qualsevol cas, Otegi va tastar en primera persona les tècniques de tortura de Galindo i els seus col·laboradors l’estiu del 87 i avui explica què li van fer en una sèrie de piulets en motiu del dia mundial contra la tortura. Ací podeu llegir el seu relat en català:

«Avui és el dia mundial contra la tortura i us explicaré les que em van practicar a mi a Intxaurrondo i a la direcció general de la Guàrdia Civil a Madrid:

Dia 1: Em va posar una camisa de força i em va summergir una vegada i una altra a la banyera. Me la va practicar cotinuamet fins a perdre el coneixement.

Dia 2: Continuen amb la banyera, però l’acompanyen de l’ús de descàrregues elèctriques. Tot el dia.

Dia 3: Ara se sumen els cops, i continuen els interrogatoris llargs amb amenaces contra el meu fill i família. Amenaces de mort.

Dia 4: Continua el calvari. Picana elèctrica, la banyera i amenaces.

Aquest quart dia em deixen una pistola a la taula i m’animen a agafar-la i fugar-me.

Dia 5: Declaració amb l’advocat. No sé si és un advocat o un guàrdia civil. Em diuen que ho signi tot o que tornaran a començar. Ho nego tot i no signo.

Dia 6: Ingrés a la presó, denuncio tortures. La meva denúncia arriba a Nacions Unides.

 

Avui el Tribunal Europeu dels Drets Humans condemna per tortures Espanya pels casos de Portu i Sarasola. En l’aniversari de la mort per tortures de Joxe Arregi.»

Ací comença el fil de piulets original:

 

Anar a la font

Powered by WPeMatico

Translate »