Nova Orleans espera amb la por del record del ‘Katrina’ el primer huracà de la temporada

La costa sud dels Estats Units torna a estar en alerta per l’arribada de ‘Barry’, una tempesta tropical formada a l’Atlàntic que ja ha tocat Louisiana convertida en un huracà de categoria 1. És el primer d’aquests fenomens meteorològics tan usuals en aquesta regió en aquesta temporada i es preveu que al seu pas pels estats que toquen al Golf de Mèxic provocaran greus inundacions. ‘Barry’ avança molt a poc a poc, segons es percep als radars, i ve associat amb ratxes de vent que poden arribar a màxims sostinguts de 120 quilòmetres per hora, maror ciclònica i pluges torrencials. 

Les ciutats de la costa, i molt especialment Nova Orleans, s’han preparat a consciència per intentar minimitzar els efectes de ‘Barry’. Les destrosses del ‘Katrina’, l’agost del 2005, encara són una ferida per al milió de residents, que guarden en la memòria com l’huracà va sembrar el pànic i va ocasionar una de les pitjors catàstrofes, amb 1.800 morts, milers de desplaçats i destrosses multimilionàries, sobretot a causa de la nul·la previsió dels governs de l’època que no van donar a temps l’ordre d’evacuació i van ignorar les alertes meteorològiques fins que ja va ser massa tard. Els vents huracanats i les pluges van acabar per trencar el sistema de dics, que vells i sense el manteniment necessari, van inundar els barris més pròxims, convertits en ratoneres. 

En el seu butlletí de les 3 de la tarda (hora catalana, matí a la costa est), el Centre Nacional d’Huracans (NHC, per les sigles en anglès), ha precisat que l’huracà es trobava a 65 quilòmetres al sud de la ciutat de Lafayette i a uns 80 quilòmetres a l’oest de Morgan City, on es preveu tocarà terra en les pròximes hores. 

El riu Mississipí ja baixa molt crescut i el seu cabdal suposa el triple dels nivells que s’esperen en aquesta època de l’any, en una situació molt semblant a les hores prèvies del devastador ‘Katrina’. Es preveu que l’huracà toqui la ciutat de Nova Orleans a la matinada, la nit en horari local, i es confia que a mesura que avanci cap a l’interior de l’estat de Louisiana es debiliti per sota dels nivells de tempesta tropical fins i tot en les pròximes 36 o 48 hores. 

#BeOn4 @WWLTV @wdsu @NWSNewOrleans It appears as though the Pearl River is flowing backwards near Slidell and Pearlington #mswx #TropicalStormBarry pic.twitter.com/54GUZi9HKN

— Ima Knucklehead (@KnuckleheadIma) 13 de juliol de 2019

Els residents de l’àrea han protegit cases i botigues tapant amb fustes portes i finestres i col·locant sacs de sorra a les entrades per evitar l’accés de l’aigua, seguint els consells oficials, que també han instat a proveir-se d’aliments i aigua. Les autoritats confien que els dics, que van ser revisats i remodelats després del 2005, aguantin les envestides de la pluja però temen que les xarxes de clavegueram no tinguin prou capacitat per engolir tanta quantitat d’aigua en poc temps.

L’ombra del ‘Katrina’ ha fet que milers de residents optessin per deixar casa seva sense esperar l’ordre d’evacuació i ja ahir divendres es va notar un augment del trànsit de sortida de la ciutat, que està plena de cartells indicadors de les rutes d’evacuació més segures. Només s’han forçat els desallotjaments de les comunitats que viuen més a tocar del mar i una petita illa de Jean Charles, on viuen tan sols dues dotzenes de persones.

La desesperació ha fet que centenars de conductors hagin deixat els seus vehicles abandonats a carreteres i ponts de les parts més elevades de la ciutat. Uns 70.000 usuaris s’han quedat sense llum i les companyies confien que podran restablir el subministrament en les pròximes hores.

L’oficina del xèrif ha informat que desenes de reclusos detinguts per càrrecs menors han sigut alliberat per donar cabuda a prop de 70 presos traslladats des d’una presó a un nou centre de detenció, que va ser construït per resistir un huracà important.

La temporada d’huracans a la conca atlàntica va començar oficialment l’1 de juny, però abans, el 20 de maig, es va formar a al sud-est de les illes Bermudes la  tempesta subtropical ‘Andrea’, que es va debilitar de seguida i no va causar danys.

Andrea, Barry i Chantal encapçalen la llista de noms d’huracans d’aquesta temporada

Anar a la font – Ara.cat

Deixa un comentari

%d bloggers like this: