Mutare: La cultura continua podent canviar el món

Rate this post

El repte que es va plantejar la Fundació Carulla amb Mutare era ambiciós i feia dies que les inscripcions havien arribat al límit. La Fundació Carulla, que des de l’accès a la presidència de Marta Esteve ha situat la cultura com a eix de la resta de potes de la institució, es proposava reunir a diversos sectors de la cultura per reflexionar sobre el poder transformador que aquest té en el món actual. Les expectatives es podien veure acomplides amb l’Antiga Fàbrica plena des de bon matí de gestors culturals, periodistes, creadors i, fins i tot, alguns asseguts a les escales i als racons. 

La cultura té un efecte transformador pel simple fet d’existir. Aquesta és, segons els seus impulsors, l’essència de Mutare, una jornada de co-creació adreçada al sector cultural i social per identificar els factors que incrementen el potencial transformador dels projectes culturals. Segons Marta Esteve “Mutare no és un acte, és un moviment” i, per tant, “la cultura és una eina de transformació”.

L’exemple il·lusionant de Medellín

Pilar Velilla, de l’alcaldia de Medellín (Colòmbia), ha estat la responsable de la conferència inaugural amb una emotiva i esperançadora presentació de la nova Medellín -Barcellín, com ha bromejat, pels vincles d’aquesta segona ciutat colombiana amb 2 milions d’habitants- després del malson dels anys noranta marcat per la violència i el narcotràfic.  

Com ha explicat Velilla, l’eina de l’Ajuntament per fer sentir com a pròpia la ciutat a tots els seus habitants -un repte difícil si hom observa el caòtic urbanisme i l’organització de la ciutat, fruït del seu creixement desordenat- ha estat la cultura. Es tracta de “contagiar passió per la ciutat. Treballar per la cultura és treballar pel desenvolupament”. En aquest sentit, ha explicat diversos casos exemplars d’aqusta ciutat que avui compta amb més d’una trentena de teatre i biblioteques públiques. Des de la reforma del Jardí Botànic o el Museu d’Antioquía a la solució pels barris construits sobre abocadors. 

Mutare
Mutare inspira i Mutare contrast

A continuació ha tingut lloc un conjunt de quatre xerrades inspiradores a càrrec d’Ada Vilaró, del projecte UrGentEstimar, projecte artístic i científic basat en la participació comunitària concebut com a acció inaugural de FiraTàrrega 2017; de Raul Martínez, impulsor del projecte musical Monkigme; de Jorge Sánchez, representant de la Nau Bostik i del projecte Versemblant, que vol usar el rap com a forma d’integració i educació dels infants.

En segon terme, un espai de debat anomenat Mutare contrast, Òscar Esteban, de Tot Raval; Clara Peya, de Les Impuxibles; Marisol López, directora cultura digital de l’ICEC i Gemma Carbó, directora del Museu de la Vida Rural, han debatut sobre sobre com fer que la cultura tingui un paper central a les nostres vides, moderades per Jordi Sellas.   

La jornada ha acabat amb un decàleg elaborat pels participants a través de les més de 1900 propostes presentades pels presents a través de les diferents taules del workshop.

Anar a la font
Joan Safont

Powered by WPeMatico

Translate »