Moviments pel clima reclamen a Colau que presenti polítiques per fer front a l’emergència climàtica “amb urgència”

Els col·lectius en defensa del clima reclamen a l’Ajuntament de Barcelona que presenti mesures urgents per fer front a l’emergència climàtica. En un comunicat, col·lectius com Climacció, Families For Future Barcelona, Fridays For Future Barcelona, Moviment per la Justícia Climàtica i Rebel·lió o Extinció Barcelona, exigeixen que el govern d’Ada Colau prengui més mesures en un termini de dos mesos que permetin fer front a l’emergència “amb la urgència i escala requerida”, detallant el càlcul de reducció d’emissions que permetrà assolir cada mesura. Unes mesures que s’afegirien a les previstes en la  Declaració d’Emergència Climàtica de Barcelona, que entrarà en vigor a partir de l’1 de gener de 2020.

Tot el que se sap fins ara del veto als cotxes i les motos contaminants a Barcelona

A més, reclamen que es creï un comitè d’emergència per implementar aquestes accions i que aquest organisme es controli directament des d’alcaldia. El cas és que els col·lectius creuen que les polítiques de govern no es poden “delegar” en la Taula per l’Emergència Climàtica, que ha iniciat aquest dijous les sessions participatives: consideren que sota un esquema participatiu que pot ser “estèril”, es poden acabar “amagant conflictes sota falsos consensos”. En canvi, sí que consideren que la Taula pot enfortir el procés com un espai de “participació social” i “transparència” i fer seguiment de l’aplicació de les mesures i els seus resultats. 

Així, suggereixen que es “replantegi” el format de la Taula per incloure-hi agents socials i “experts científics independents” i expulsar “lobbies empresarials”, com segons diuen, és el cas d’alguns membres de Barcelona + Sostenible.

Els col·lectius consideren que la base de partida plantejada per l’Ajuntament el passat juliol, el Pla Clima 2018-2030, el Pla de Mobilitat Urbana de Barcelona i les 10 mesures a realitzar en 6 mesos tindran una incidència “escassa” en la reducció d’emissions i “denoten improvisació”. Per això els col·lectius presentaran en aquest espai les 7 demandes urgents que reclamem per fer front a l’emergència climàtica a la ciutat, entre les quals hi ha el peatge anticontaminació.

La Taula per l’Emergència Climàtica té com a objectiu elaborar els continguts de la Declaració d’Emergència Climàtica de Barcelona que entrarà en vigor l’any vinent. Abans del 31 de desembre de 2019, la Taula plantejarà un Pla d’Acció 2020-2025 amb mesures concretes a desenvolupar per a fer front a l’emergència climàtica i en farà el seguiment i l’avaluació. Aquest dijous està prevista la primera de quatre sessions en format taller pel desenvolupament del pla i comptarà amb la participació de diversos col·lectius.

Anar a la font – Ara.cat

Deixa un comentari

%d bloggers like this: