Morral: “La Crida ha d’estar ben organitzada per presentar-se a les eleccions”

La Crida Nacional per la República, la plataforma política impulsada per l’expresident Carles Puigdemont i el diputat de JxCat Jordi Sànchez, va fer un pas més ahir en la seva organització interna. En un acte amb unes 700 persones a les Cotxeres de Sants, es van inaugurar els corrents ideològics interns -socialdemòcrates, liberals i d’esquerres- per tal de configurar, el proper 29 de novembre, el Consell de Representants de l’entitat -una espècie d’equivalent a un consell nacional d’un partit polític-. El secretari general de la Crida, Toni Morral, va assegurar en respostes al públic -que demanava concrecions sobre el rumb del Procés i de l’organització política- que la Crida no es presentarà com a tal en les properes eleccions espanyoles, però va obrir la porta a concórrer als comicis electorals més endavant. “Hem d’estar ben organitzats per poder-nos presentar a nivell electoral. Ara falten pocs dies per aquestes eleccions, quan la Crida es presenti serà per guanyar i encara no és el moment”, va afirmar Morral, recordant que en aquesta contesa es pot optar per “altres” formacions independentistes.

El secretari general va remarcar la necessitat de “reforçar” la Crida a través de l’organització interna. “Per guanyar hem de ser més forts”, va dir Morral, que va insistir que la Crida és una entitat “transversal” i que no vol ser “partidista” sinó buscar la “unitat”. “Des de les cúpules de les organitzacions és molt complicat traçar la unitat. Nosaltres no tenim cap motxilla de cap partit polític, comencem amb el capital dels líders que van impulsar el manifest [Puigdemont, Torra i Sànchez]”, va explicar Morral, que va asseverar que el seu objectiu és fer efectiu el “mandat polític” de l’1 d’octubre.

En ple procés de reordenació de JxCat i en què el PDECat debat també el seu futur, la Crida segueix el seu propi camí tirant endavant amb l’organització que preveu els estatuts. El pla de l’organització passa per tenir suficient múscul social per forçar els partits independentistes a la “unitat”, tant el PDECat -que s’hi ha mostrat disposat- com Esquerra -que ja ha dit reiteradament que aposta per la unitat estratègica, però no l’electoral-. Com encaixa això amb JxCat? Cap dels dirigents va nomenar ahir la formació política -de la qual és diputat el propi Morral- ni si la intenció era aixoplugar-se en aquest paraigües per confluir amb el Partit Demòcrata.

Ahir no hi havia presents els consellers de JxCat -Damià Calvet i Elsa Artadi són membres del Govern de la Crida- i tampoc diputats com Albert Batet o Laura Borràs. Van participar en l’acte l’exconsellera socialista Marina Geli -representant el corrent socialdemòcrata-; el politòleg Ramon Cotarelo -per ser la veu d’esquerres-; i l’exassessor de l’eurodiputat Ramon Tremosa, Aleix Sarri -per ser el corrent liberal-. També hi va haver, però, presència de Puigdemont a través d’un vídeo.

L’expresident, des de Waterloo, va animar a la creació d’aquests corrents ideològics interns de la Crida per poder forjar una entitat “transversal”. “Ens hem d’allunyar de posicions dogmàtiques, ens hem de desplegar territorialment (…). És un bon moment per fer-ho”, va dir. Morral va explicar que tant Puigdemont com Jordi Sànchez estan “informats” del pas a pas de l’organització de la Crida, malgrat el primer estigui a l’exili i el segon empresonat a Lledoners.

Funcionament intern

El membre del govern de la Crida -la direcció-, Josep Ferrer, va ser l’encarregat d’explicar el funcionament intern de l’organització. L’entitat està formada per sectorials, territorials i corrents ideològics (els socis poden estar apuntats a les tres coses a la vegada) que a partir del mes de novembre formaran l’anomenat Consell de Representants, que és l’encarregat de tutelar la política que faci la direcció de la Crida. La primera reunió del Consell -amb uns 203 membres- es farà el 29 de novembre, un any i un mes després del primer acte constitutiu de la Crida el 27 d’octubre a Manresa.

Sobre els corrents ideològics, Ferrer va explicar que el 30 de setembre es tancarà el cens de les persones apuntades a cada corrent; del 10 al 20 d’octubre es faran les assemblees constitutives de cada corrent i a finals d’aquest mes es triaran 20 membres de cadascuna perquè les representin al Consell de Representants.

Mobilització de cara a la sentència

L’acte va comptar amb un debat entre Geli, Sarri i Cotarelo que, malgrat que representaven corrents ideològics diferents, van apostar per la unitat deixant l’eix ideològic en un segon pla. A parer seu, cal que ara persones de pensament diferent s’enquadrin en una mateixa organització. Després d’això, hi va haver un torn obert de preguntes, en què el públic va llançar els seus dubtes sobre el rumb del Procés i com s’encararia la resposta a la sentència del Tribunal Suprem pel referèndum de l’1 d’octubre. Morral, però, es va limitar a respondre: “Estigueu atents a les convocatòries de les xarxes socials”.

Per a Morral, l’estat espanyol es troba en una “crisi profunda” i “no és tant fort com sembla”. “En quatre anys, quatre eleccions, té una crisi institucional i democràtica profunda”, va insistir.

Anar a la font – Ara.cat

Deixa un comentari

%d bloggers like this: