Mor Socias Humbert, l’últim alcalde no electe de Barcelona

Rate this post

Tal dia com avui de l’any 2008, fa 9 anys, moria a Barcelona Josep Maria Socias Humbert, que havia estat alcalde de Barcelona durant l’etapa de la Transició, entre desembre de 1976 i gener de 1979. Socias Humbert, que era l’home de confiança del ministre de Governació espanyol Rodolfo Martín Villa (anteriorment governador civil de Barcelona), va ser nomenat a dit pel rei Joan Carles I a proposta del seu mentor polític; i es convertia en el darrer alcalde de Barcelona del post-franquisme. Va ser rellevat per Manuel Font Altaba que actuaria com a alcalde en funcions durant un termini transitori de tres mesos fins a la celebració de les eleccions municipals de 1979.

Socias Humbert, nascut a Barcelona el 1937 en plena Guerra Civil espanyola, va iniciar la seva carrera política en les estructures de govern del règim franquista. Advocat de professió, va treballar a la Central Nacional Sindicalista de Barcelona —el sindicat vertical del règim franquista—, que dirigia durant nou anys (1967-1976) com a delegat provincial de l’organització sindical. Encara el 1976, mesos abans d’ocupar l’alcaldia de Barcelona, seria secretari general de l’organització sindical mentre Martín Villa, el seu mentor polític, ocupava la cartera ministerial de Relaciones Sindicales. 

Malgrat la seva llarga trajectòria en l’aparell del règim franquista Socias Humbert es va revelar com un polític d’ideologia oberturista compromès amb el canvi de règim polític. El seu mandat a Barcelona estaria clarament marcat per un apropament a la potent Federació d’Associacions Veïnals —una de les principals plataformes opositores al règim dictatorial— i per donar una resposta als greus problemes urbanístics de la ciutat provocats per l’especulació dels anys del franquisme. Socias Humbert promouria l’adquisició de terrenys urbans que es destinarien a equipaments; i posaria la primera pedra per a la reordenació dels nyaps del desarrollismo franquista.

Powered by WPeMatico

Translate »