Mor Pere I, l’últim sobirà català d’Occitània

Rate this post

Tal dia com avui de l’any 1213, fa 805 anys, moria a Muret (Occitània), en el decurs de la batalla del mateix nom, Pere I anomenat el Catòlic―, comte independent de Barcelona i rei d’Aragó (que signava com a Petri, regis Aragonum et comitis Barchinone). Pere I havia acudit a Occitània amb els magnats nobiliaris catalans i aragonesos en defensa dels seus vassalls occitans, amenaçats per les maniobres expansives de la monarquia francesa, que pretenia recuperar el domini sobre aquells territoris i la sortida a la Mediterrània.

Els comtats semi-independents d’Occitània havien passat progressivament a gravitar en l’òrbita política de Barcelona durant la centúria de l’any 1000, coincidint amb una etapa de crisi i descomposició de la monarquia francesa provocada per l’eclosió del fenomen del feudalisme. Durant aquell període ―conegut com la Revolució Feudal― els magnats nobiliaris i eclesiàstics havien erosionat notablement l’autoritat reial fins a convertir els seus dominis en estats quasi independents.

Mor Pere I, l'últim sobirà català d'Occitània. Representació coetània de la Batalla de Muret. Font Viquipèdia

Representació coetània de la Batalla de Muret / Font: Viquipèdia

Occitània, llavors una de les regions més riques d’Europa, era també el territori on havia triomfat el catarisme, conegut també com a doctrina albigesa. La monarquia francesa, que havia previst recuperar les velles fronteres de Carles el Calb (el net de Carlemany), va aconseguir tenyir el conflicte de guerra de religió, i amb la col·laboració del Pontificat ―que s’havia convertit en el gran aliat de França― va organitzar la campanya com una croada contra l’heretgia albigesa.  

Pere I va morir en combat a les proximitats de Tolosa de Llenguadoc, i segons algunes fonts, va ser travessat per l’espasa de Simó de Montfort, el cap militar dels francesos. Altres fonts afirmen que Pere I va morir en el decurs d’una operació militar molt arriscada: va donar l’ordre d’atacar el campament francès sense haver reunit prèviament la totalitat del seu exèrcit. I, encara, altres fonts revelen que Pere i la seva host no estaven en condició de lluitar, perquè la nit anterior havien estat de gresca.

Anar a la font
Marc Pons

Powered by WPeMatico

Translate »