Mor Montserrat Tresserras, pionera de la natació catalana

Rate this post

Montserrat Tresserras i Dou (Olot, Girona 29 setembre de 1930), pionera de proves de natació de llarga distància, la primera catalana a travessar nedant l’estret de Gibraltar i la primera dona que va completar la travessia del canal de la Mànega en els dos sentits, ha mort a Olot als 88 anys, segons ha informat la Federació Catalana de Natació.

La gesta a l’Estret va tenir lloc el 1957. Sense haver complert encara els 27 anys, les cròniques expliquen que Tresserras va haver d’esperar deu dies perquè el mar estigués en calma i el 12 de setembre va cobrir la distància en menys de 5 hores i 19 minuts, tot i que el seu idil·li amb l’aigua havia començat temps enrere.

Tot va començar nedant al Fluvià, el riu que neix a les muntanyes de Collsacabra, molt a prop de la seva Olot natal, i desemboca a Sant Pere Pescador. Allà va començar a nedar, després va començar amb travessies més complexes, com les clàssiques de Sant Feliu a Palamós o la travessia al Port de Barcelona.

Ja preparada per a grans èxits, un any després de completar la travessia a l’Estret, Montserrat Tresserras es va proposar completar la travessa de l’estret de la Mànega. Ho va aconseguir des de França el 1958 i, tres anys més tard, des d’Anglaterra, amb el que es va convertir en la primera dona en aconseguir-ho en tots dos sentits.

També va ser la primera a completar la travessa entre Concordia (Argentina) i Colón (Uruguai), el 1963; i el 1969 va nedar des de Menorca a Mallorca i també va realitzar la travessia del llac Ness. Entre els seus múltiples èxits es troben els rècords de la travessies argentines entre Santa Fe i Coronda i entre Santa Fe i Rosario.

El 1970 va ingressar al Saló de la Fama de la Federació Internacional de Natació de llarga distància i va ser membre vitalici de l’Associació de Natació del Canal de la Manxa i de les Federacions britànica i irlandesa de llarga distància. Tresserras va ser reconeguda amb nombrosos guardons, com la creu de plata de l’Ordre del Mèrit Civil i la Reial Ordre del Mèrit Esportiu.

Anar a la font
El Nacional

Powered by WPeMatico

Translate »