Mor l’escriptor xilè Luis Sepúlveda, a causa del coronavirus

L'escriptor xilè establert a Espanya Luis Sepúlveda, autor del bestseller El viejo que leía novelas de amor, ha mort avui a l'Hospital Universitari de Gijón, on estava ingressat des que va ser diagnosticat de coronavirus.

A finals de febrer, el novel·lista, periodista i cineasta acabava de tornar del festival literari Correntes d'Escritas, celebrat a Póvoa de Varzim, molt prop de Porto, quan va començar a sentir símptomes compatibles amb el covid19, que van fer que fos diagnosticat d'aquesta epidèmia –va ser el primer positiu del Principat d'Astúries– i ingressat en aïllament. Un mes i mig després no ha pogut superar la malaltia. 

Una vida de militància guerrillera i amor a la natura

Nascut a Ovalle, el seu pare era propietari d'un restaurant i la seva mare una infermera d'ètnia maputxe. Des de ben jove, Sepúlveda va destacar per la seva militància d'esquerres –a les Joventuts Comunistes i, posteriorment a l'Exèrcit d'Alliberament Nacional, una facció del Partit Socialista. Després de viure intensament els anys de govern de Salvador Allende, seria detingut pel règim del general Pinochet. L'any 1977 abandonaria Xile per, després de travessar diversos països d'Amèrica Llatina, traslladar-se a Nicaragua, on va involucrar-se en la revolució sandinista

Després d'aquests anys de lluita política i armada, es va establir a Hamburg, on va esdevenir un destacat militant ecologista, membre actiu de Greenpeace. Des de feia 25 anys vivia a la ciutat asturiana de Gijón.

L'any 1988 va publicar el seu llibre més destacat, El viejo que leía novelas de amor, un cant a la natura i al poder de la literatura. D'altres obres destacades de la seva trajectòria literària són Historia de una gaviota y del gato que le enseñó a volar, Historia de un Perro llamado Leal o la seva última novel·la publicada tot just l'any passat, Historia de una ballena blanca

Doctor Honoris Causa per diverses universitats i guardonat per diverses de la seves obres –algunes d'elles també portades al cine–, era Cavaller de l'Orde de les Arts i les Lletres de França.

Anar a la font – ElNacional.cat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

%d bloggers like this: