Mor I.M. Pei, l’arquitecte que va crear la piràmide de cristall del Louvre

Museus, gratacels corporatius, luxosos habitatges verticals… L’arquitecte Ieoh Ming Pei, que tenia la capacitat d’adaptar-se a tot tipus de demandes -va ser extremadament prolífic-, ha mort aquesta matinada als 102 anys, a casa seva, a Manhattan, segons ha informat el seu fill, Li Chung Pei. Feia poc havien celebrat el seu aniversari amb un sopar familiar.

Pei tenia la nacionalitat nord-americana però va néixer a la Xina al 1917. Va formar el seu propi estudi, I.M.Pei & Associats el 1955 i va rebre el premi Pritzker el 1983. La seva obra és inabastable i va començar treballant per un poderós promotor immobiliari, William Zeckendorf, el 1948, poc després de llicenciar-se. Pei sabia mantenir l’equilibri entre la modernitat i la tradició i tenia un estil net, amb edificis angulosos i monumentals. El que més valorava, segons havia explicat en més d’una ocasió, era que les seves obres resistissin el pas del temps i no passessin de moda. El preocupava que les idees i la pràctica professional sovint no interactuaven.

Va ser qui va idear la piràmide de cristall del Louvre, el responsable dels museus Everson de Siracuse i el Des Moines Art Center a Iowa, l’ala oest de la National Gallery de Washington o el Rock and Roll Hall of Fame de Cleveland. Però la seva llista de projectes és inabastable: habitatges socials, auditoris, torres d’oficines, edificis administratius, aeroports (JFK de Nova York) o, per exprés desig de Jacqueline Kennedy, la John F. Kennedy Library a Boston.

Anar a la font – Ara.cat

Deixa un comentari

%d bloggers like this: