Mor el músic i artista de culte Daniel Johnston als 58 anys

El músic i artista plàstic Daniel Johnston (Califòrnia, 1961) ha mort als 58 anys d’un atac de cor, ha confirmat el seu mànager. Músic de culte reivindicat per icones com Kurt Cobain, Tom Waits, David Bowie, Sonic Youth i la major part de l’escena independent nord-americana, també artista plàstic, va protagonitzar el documental ‘The Devil and Daniel Johnston’ el 2005, on es retrata tota la seva insòlita trajectòria i es fa èmfasi en el seu diagnòstic d’esquizofrènia i trastorn bipolar, que es manifesta en trobades imaginades amb el Diable, cosa que també és motiu de la seva obra i de diverses crisis psiquiàtriques.

Des de molt jove va despuntar per la seva creativitat i originalitat en còmics i cintes de Súper 8. Després vindrien les gravacions en casset dels anys 80 que avui són llegendàries i fonamentals per a molts músics, i que llavors es van posar a vendre les botigues d’Austin, on s’havia traslladat i on va tocar al festival South by Southwest. Va tenir prou èxit perquè la MTV es fixés en la seva música.

‘Songs of Pain’ surt el 1980 i treu el seu primer èxit comercial tres anys després, ‘Hi, how are you’, avui encara l’àlbum més recordat. El 1984 apareix ‘Retired Boxer’, on hi ha la seva famosa ‘True Love Will Find You in the End’, que han versionat de Wilco a Beck. El 1994 va publicar el seu únic disc amb un segell no ‘indie’, Atlantic Records, titulat ‘Fun’, però va vendre tan poc que li van rescindir el contracte. Tot i això, té 18 àlbums publicats, com el ‘Hi, how are you’ que Cobain lluïa en una samarreta. El cantant de Nirvana el considerava un dels grans lletristes de l’època.

Va publicar dos temes a la banda sonora de ‘Kids’ de Larry Clark i va col·laborar amb artistes com Jad Fair o Yo La Tengo. Aquests i altres artistes com Flaming Lips, Beck o Tom Waits li van dedicar un àlbum de tribut el 2004. L’últim disc de Johnston data del 2010. Lana del Rey va cantar el seu ‘Some things last a long time’ per a un curtmetratge biogràfic sobre ell.

Els darrers anys la seva salut havia empitjorat i havia estat hospitalitzat sovint. Segons els mitjans nord-americans, tenia material original que encara no havia publicat.

Anar a la font – Ara.cat

Deixa un comentari

%d bloggers like this: