Mor el cineasta Josep Antoni Salgot, l’autor de ‘Mater amatisima’

El director i guionista Josep Antoni Salgot ha mort aquesta nit, segons ha fet públic l’Acadèmia del Cinema Català, de la qual va ser un dels fundadors. Entre els seus treballs més coneguts hi ha ‘Mater amatisima’ (1980), a partir d’un argument de Bigas Luna, i ‘Dama de Porto Pim’ (2001), basada en un conte d’Antonio Tabucchi. “No ha estat tractat en funció del talent que tenia”, lamenta la també cineasta Rosa Vergés. “‘Mater amatisima’ és l’única pel·lícula catalana que forma part de la col·lecció del MoMA”, subratlla. Precisament aquesta pel·lícula va suposar la consagració de Victoria Abril, que va interpretar-hi una mare amb un fill amb autisme, interpretat pel nen autista Julito de la Torre.

Josep Antoni Salgot va néixer a Aiguafreda l’any 1953 i formava part d’una generació on, a més de Rosa Vergés, hi havia altres cineastes com Pepon Coromina i Bigas Luna. Va debutar amb ‘Serenata a la claror de la lluna’ (1978) i després de ‘Mater amatisima’ va fer el thriller ‘Estación Central’ (1989). La seva última obra es remunta a l’any 2007: ‘My way’, un drama intimista amb l’Alzheimer de rerefons. En el terreny del cinema documental, va realitzar el capítol dedicat a Antonio Miró a la sèrie ‘De moda’. “El cinema dels anys 70 i 80 no era el mateix que ara -recorda Rinos-. Segueix sent difícil però aleshores ho era d’una manera diferent. Hi havia les restes de la indústria dels anys 50 i 60, però acceptava un tipus de producte que no s’ajustava al que ell feia”.

També pintor i poeta

En paral·lel al cinema, Salgot també va ser pintor, sobretot des de finals dels anys 80, i va escriure poesia. “Va exposar aquí i a fora, i tenia un cert mercat”, conclou Rinos, que també és l’autor d’un documental sobre el vessant pictòric de Salgot.

Anar a la font – Ara.cat

Deixa un comentari

%d bloggers like this: