Mor als 94 anys el fotògraf Robert Frank, autor de ‘The Americans’

El fotògraf Robert Frank ha mort aquest dilluns en un poble de Nova Escòcia (Canadà) a l'edat de 94 anys, tal com ha confirmat el seu representant, segons informa The New York Times, que recorda que va ser un dels més influents el segle XX.

Robert Frank, nascut a Suïssa i arribat a Nova York als 23 anys, incrementant la seva fama a partir del seu llibre The Americans, una obra de fotografies en blanc i negre preses dels seus viatges pel país a mitjans de la dècada de 1950 i publicat el 1959.

Frank va fer més de 27 000 retrats, dels quals només 83 van ser seleccionats per a un mític llibre que anava acompanyat per un pròleg de l'escriptor "beat" Jack Kerouac. "Va extreure un trist poema dels Estats Units sobre una pel·lícula, i es va ubicar així com un dels tràgics poetes del món. A Robert Frank envio aquest missatge: tens ulls", va escriure Kerouac.

Aquest volum va ser innovador per trencar amb els esquemes del fotoperiodisme de meitat de segle XX, basats en imatges nítides, ben il·luminades i de composició clàssica, ja fora al front de batalla, el cor nord-americà casolà o les estrelles de cinema en el lleure.

Pel contrari, les fotografies de Frank, que mostraven tipus solitaris, parelles d'adolescents, grups en funerals i estranyes presències de la vida cultural, eren cinematogràfiques, immediates, extravagants i granulades, com les primeres transmissions televisives de l'època. La crítica cultural Janet Malcolm va arribar a definir-lo com el "Manet de la nova fotografia".

Posteriorment, i alhora que va continuar amb la fotografia, també va dirigir un bon nombre de pel·lícules, entre les quals sobresurt el polèmic documental "Cocksucker Blues" sobre una gira dels Rolling Stones el 1972, amb imatges explícites de consum de drogues i sexe en grup que va provocar la seva prohibició. També va realitzar films experimentals com "Conversations in Vermont" (1969) i "Life Dances On" (1980).

El 1996, va rebre el Premi Internacional de la Fundació Hasselblad, un dels més prestigiosos de fotografia. La seva última retrospectiva "Looking In: Robert Frank's The Americans" va ser estrenada a la Galeria Nacional de Washington el 2009.

Anar a la font – ElNacional.cat

Deixa un comentari

%d bloggers like this: