Mobilització en defensa de l’ensenyament en català a Perpinyà

Diverses entitats, sindicats d'ensenyament, mestre i alumnes s'han concentrat aquest dimecres al davant de la Prefectura de Perpinyà per exigir l'obertura del Certificat d’Aptitud del Professorat d’Ensenyament de Segon grau de català (CAPES). Les persones concentrades han reclamat que a la Prefectura que intercedeixi perquè el govern francès rectifiqui la seva decisió, que suposa un cop molt dur per l'ensenyament en català. La mobilització ha estat convocada per l’Associació per a l’Ensenyament del Català (APLEC) i ha comptat amb el suport dels sindicats CGT, SNES i SUD.

Segons ha informat el Diari de la Llengua, APLEC s’ha adreçat directament al president francès, Emmanuel Macron, a través d'una carta en la qual li demana "sensibilitat pels catalans del seu Estat". En declaracions al mateix mitjà, el seu president, Alà Baylac-Ferrer, ha explicat que actualment hi ha deu centres de secundària a la Catalunya Nord que no poden oferir ensenyament en català per falta de professors especialitzats en la matèria. Segons les dades de l’Enquesta d’Usos Lingüístics de la Catalunya Nord, del desembre del 2015, el 76,1% dels ciutadans està a favor de l'ensenyament en català per a tots els alumnes. 

La Bressola defensa la unitat de la llengua

A través d'un comunicat, La Bressola, escoles catalanes a Catalunya Nord, juntament amb l'entitat Amics de la Bressola, també han reclamat la defensa de la unitat de la llengua arreu dels Països Catalans. Ho fan després del que consideren una nova agressió lingüística per part de l'Estat Espanyol. "Quan encara no ens hem refet de l’anunci del Ministeri d’Educació francès de tancar el concurs de professors de català de secundària el 2020; veiem com l’Estat espanyol ara obliga el País Valencià a comunicar en castellà amb les administracions catalanes i balears i atempta, un cop més, contra la unitat de la llengua", han expressat a través del manifest. El comunicat sencer diu el següent:

"Els atacs a la llengua catalana semblen no tenir aturador. Més de 350 anys de repressió no han estat suficients?

Quan encara no ens hem refet de l’anunci del Ministeri d’Educació francès de tancar el concurs de professors de català de secundària el 2020; veiem com l’Estat espanyol ara obliga el País Valencià a comunicar en castellà amb les administracions catalanes i balears i atempta, un cop més, contra la unitat de la llengua.

Des de La Bressola, escoles catalanes a Catalunya Nord, denunciem aquesta nova agressió lingüística i ens reafirmem en el compromís de treballar per l’ús i la dignitat del català, la llengua pròpia i comuna dels Països Catalans. Una llengua comuna que les nostres escoles continuaran retrobant en els intercanvis amb escoles i instituts del País Valencià, de les Illes i del Principat de Catalunya. També enguany.

Perpinyà-Barcelona, 7 d’octubre 2019"

Anar a la font – RACOCATALA.CAT

Deixa un comentari

%d bloggers like this: