Matilde Villarroya: “El sector de l’energia eficient serà clau en el trànsit cap a un model productiu més sostenible”

El Departament d’Empresa i Coneixement, a través de la Direcció General d’Indústria, ha elaborat l’estudi estratègic de l’energia eficient a Catalunya en col·laboració amb el Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya (CEEC). Segons l’estudi, un total de 530 empreses del sector  de l’energia eficient a Catalunya sumen una facturació de 16.000 milions d’euros i ocupen unes 28.000 persones.

En la presentació de l’estudi, la directora general d’Indústria, Matilde Villarroya, ha destacat que “el sector de l’energia eficient serà clau en el trànsit cap un model productiu més sostenible i això generarà també noves oportunitats de negoci per les empreses catalanes”. La directora ha assegurat que “la indústria postcovid ha de sortir enfortida i per fer-ho hem d’incrementar la nostra competitivitat i fer-ho de manera sostenible”.

La presidenta del CEEC, Esther Izquierdo, ha explicat que “el sector de l’energia es troba  en plena transformació, afrontant multitud de reptes per donar resposta a un repte majúscul com és el del canvi climàtic que ja és una realitat. Davant d’aquesta evidència ens cal actuar i fer-ho de la manera més eficient i eficaç”. Izquierdo ha afegit que “tots tenim clar que ens cal treballar per un canvi de model energètic, social i econòmic i per a fer-ho ens cal la implicació de tots els actors: govern, administració pública, empreses privades, centres de recerca i ciutadania”.

El sector de l’energia eficient comprèn qualsevol activitat empresarial relacionada amb la producció, distribució i venda d’energia i de serveis energètics, així com tota la seva indústria proveïdora relacionada. Es considera preferentment l’energia d’origen renovable però no exclusivament. En general, tota la cadena de valor del món energètic s’orienta cap al canvi de model energètic.

Dins del sector de l’energia eficient es té en compte tota la cadena de valor relacionada i els principals agents serien:

 • Els operadors energètics: empreses orientades a la generació, distribució o comercialització d’energia.
 • Els proveïdors d’equipaments i serveis per a la producció i distribució d’energia: empreses proveïdores de productes i components per a la producció, la distribució i la comercialització d’energia (panells, aerogeneradors, inversors, equipament per a la xarxa…).
 • La construcció i instal·lació de plantes de diferents dimensions: empreses constructores de plantes mitjanes i grans de generació energètica (constructores, grans instal·ladors claus en mà o EPCistes, serveis d’instal·lació). També inclouria els serveis de manteniment d’aquestes plantes
 • Els Serveis i gestió energètica: empreses que realitzen serveis de gestió energètica preferentment a empreses industrials o terciari. Poden ser empreses tipus ESE o empreses que fan aquests serveis venint d’altres àmbits (comercialitzadores, fabricants d’equips..)
 • Els fabricants de solucions d’eficiència energètica: els fabricants d’equips i solucions que tenen una aportació significativa en l’eficiència energètica (climatització, il·luminació, materials de la construcció, domòtica,..)
 • Les empreses de Facility Management: empreses enfocades a la gestió integral d’edificis terciaris i industrials on la part energètica pot estar inclosa.
 • Arquitectes, consultories i enginyeries: empreses d’arquitectura, consultora i enginyeria que treballen en el sector de l’energia entre d’altres. Es poden identificar enginyeries especialitzades en instal·lacions de tot tipus, enginyeries d’obra civil o consultores en temes energètics.
 • Solucions TIC / Digitals pel sector energètic: empreses amb solucions TIC o digitals pròpies i especifiques pel sector de l’energia (gestió de la xarxa, gestió de l’edifici, comercialització,..). També de tecnologies transversals (IOT, Dades, IA, Ciberseguretat,..)  amb aplicacions en el sector.
 • Certificadores: empreses que duen a terme certificacions energètiques per a tercers
 • Serveis Financers: empreses enfocades a oferir finançament per a projectes relacionats amb l’energia (noves plantes, autoconsum, comunitats local producció, models de serveis,..)

El sector a Catalunya compta amb un ric ecosistema de R+D en l’àmbit energètic amb molts grups de recerca en els àmbits universitaris i en els centres tecnològics i de recerca.  També disposa d’un nodrit grup d’empreses que presten serveis energètics als sectors industrials i terciaris gràcies a que Catalunya compta amb una demanda industrial potent i sofisticada en molts sectors (petroquímica, salut, automoció, alimentació,..).

La creixent digitalització del món energètic també és una oportunitat per les empreses existents i per start ups digitals. La fortalesa de l’ecosistema digital de Barcelona aplicat en aquest sector pot ser una avantatge competitiva en el futur.

Una altra característica del sector és la poca presència de mitjanes empreses en mercats internacionals. L’estudi apunta doncs que la internacionalització representa una gran oportunitat de creixement pel sector i sobretot per aquestes empreses.  

Tendències i canvis en el negoci

El sector energètic contribueix en un 74% a les emissions (transport, edificis, processos industrials,..) i, per tant, un dels principals resultats dels acords de París és la transició energètica cap una economia descarbonitzada. Els costos de produir energia renovable (fotovoltaica i l’eòlica) s’han reduït entre un 70 i un 90% en una dècada i ja tenen un cost més baix que altres energies fòssils. El punt d’inflexió serà aquest 2021, quan la inversió en energia renovable superarà al de la perforació de petroli i gas per primera vegada.

Més enllà d’aquest canvi, les grans tendències que es donen en el sector són:

 1. Pes creixent de les renovables en la producció.
 1. El consumidor actiu o “Prosumer” que passa a prendre moltes decisions sobretot vinculades als models d’autoconsum i de generació distribuïda tant a nivell domèstic, com de municipis i especialment a nivell industrial.
 1. La digitalització al llarg de tota la cadena, però especialment al voltant de la xarxa que ha de canviar de forma radical per la generació distribuïda, l’autoconsum, les micro-xarxes, la gestió de la demanda; caldrà una major flexibilitat en la xarxa i sorgiran models d’agregació per consumir o per deixar de consumir puntualment.
 1. L’electrificació del transport que suposarà un canvi en tota la cadena de valor d’un dels sectors més rellevants en l’economia.
 1. Per últim, la necessitat de descarbonitzar les cadenes de valor industrials.

gencat.cat – Sala de premsa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

%d bloggers like this: