Massiva manifestació a Hong Kong contra la llei d’extradició a la Xina

Centenars de milers de persones han recorregut el centre de Hong Kong per protestar en contra del projecte de llei d’extradició que permetrà que residents a l’excolònia britànica siguin detinguts i traslladats a la Xina per ser jutjats sota les seves lleis.

La manifestació ha sigut la més massiva que s’ha vist a Hong Kong en l’última dècada, incloses les concentracions de la Revolució dels Paraigües. Els convocants asseguren que més d’un milió de persones, vestides de blanc, el color de la protesta, han omplert els carrers per enviar un potent missatge de rebuig a Pequín.

Els opositors al projecte de llei denuncien que dona carta blanca a la Xina per extradir qualsevol presumpte sospitós, inclosos activistes pro democràcia o dissidents, per ser jutjats sota els seu sistema legal, que no és ni independent ni transparent.

La protesta ha sigut la més unitària que s’ha vist a l’excolònia. Ha reunit contra el govern no només l’oposició política i els activistes pro democràcia, sinó també gran part de la societat civil, des d’advocats fins a empresaris, que temen que la nova llei retalli no només les llibertats, sinó també la seguretat jurídica, que és un dels principals atractius de Hong Kong.

Els crítics denuncien que el projecte de llei és una nova ingerència xinesa per retallar les llibertats a Hong Kong. El 1997, quan Londres va retornar la sobirania de Hong Kong a la Xina, Pequín es va comprometre a mantenir el seu sistema legal i de llibertats durant 50 anys, sota la política d’“un país, dos sistemes”.

En la manifestació s’han corejat consignes que exigien la retirada de la llei i demanaven la dimissió de Carrie Lam, la cap de l’executiu de Hong Kong.

El govern argumenta que cal combatre el crim transnacional

Carrie Lam i el seu govern defensen que la llei d’extradició amb la Xina és una eina necessària per combatre el crim transnacional i tanca un buit legal. Asseguren que han introduït excepcions per a casos de persecució política o religiosa.

Però la nova llei, que va ser proposada al febrer, permetrà al govern i als tribunals de Hong Kong tramitar les sol·licituds d’extradició de jurisdiccions sense acords previs i sense supervisió legislativa. Existeixen seriosos temors que l’administració de Hong Kong no sigui capaç de resistir les peticions xineses d’extradir dissidents o opositors acusant-los de delictes comuns.

Un temor que té la seva justificació en la memòria pública dels habitants de l’excolònia, que recorden el cas dels cinc llibreters que van desaparèixer, es creu que detinguts il·legalment per policies xinesos. Eren responsables d’una petita editorial a Hong Kong que publicava biografies controvertides sobre els líders xinesos. Alguns van aparèixer al cap de mesos a la televisió xinesa confessant crims comuns, com ara delictes de trànsit, i van ser condemnats a anys de presó. Amb la nova llei aquests casos serien legals.

El projecte de llei d’extradició es començarà a debatre al Parlament el 12 de juny i el govern espera aprovar-lo abans de finals de juliol. Les protestes contra el projecte de llei s’han estès de manera solidària en 26 ciutats del món, incloses Londres, Sydney, Nova York i Chicago.

Anar a la font – Ara.cat

Deixa un comentari

%d bloggers like this: