Marxa a Madrid l’últim sumari contra el Govern pel referèndum

Rate this post

La magistrada del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya Mercedes Armas ha remès el sumari contra els membres del Govern pel referèndum al Tribunal Suprem. Li va demanar Pablo Llarena quan va agafar el cas i aquest dijous, Armas, l’ha enviat a Madrid. Es tracta de la part del procés contra el Govern de la Generalitat pel referèndum a partir d’una querella de la Fiscalia per aturar la votació de l’1 d’octubre. 

Armas, és la magistrada que va marcar les pautes d’actuació per a l’1 d’octubre rebaixant les peticions de la Fiscalia que demanava aturar el referèndum per tots els mitjans. La magistrada del TSJC, va posar seny a la petició, demanant garanatir la convivència i no tancant els espais dels col·legis electorals on s’hi havien de fer activitats d’altres tipus. Això va garantir d’alguna manera les festes que es van fer el dia abans als punts de votació per protegir els locals.

És també l’ordre a què s’agafen els Mossos d’Esquadra en la seva defensa. Contra la inacció de la que els acusen les forces i cossos de seguretat de l’Estat, ells defensen la proporcionalitat i garantir la convivència ciutadana. 

La magistrada envia el sumari a Madrid, perquè ara és competència del Tribunal Suprem, igual que en el seu moment, la jutgessa Maria Eugènia Alegret va enviar la causa contra els membres de la Mesa del Parlament. S’investiguen els mateixos delictes, pels mateixos fets i contra les mateixes persones, i per tant, la competència, a l’haver-hi aforats, és del Tribunal Suprem.

Avui, també, el TSJC s’ha inhibit a favor de Llarena en el cas contra l’Associació de Municipis per a Independència. El procés s’obre a partir d’una querella de la Fiscalia contra Neus Lloveras i Miquel Buch. El jutge considera, que com que Lloveras està investigada pel Suprem, i citada a declarar el proper 20 de febrer, pot ser d’interès per la causa aquest cas.

El que quedarà encara a Catalunya, sense explicació aparent, és tot el sumari del jutge d’Instrucció 13. També s’investiguen els mateixos fets i els mateixos delictes, però Pablo Llarena no ha demanat la causa. En canvi si que utilitza totes les proves que surten d’aquest sumari, com l’agenda de Josep Mª Jové, les gravacions de les trucades telefòniques o els informes de la Guàrdia Civil.

De fet, avui el jutge del 13 ha decidit prorrogar la complexitat de la causa, tal com va demanar la Fiscalia. Pel que no es veu la intenció que s’inhibeixi, ni que Llarena li reclami el cas.

Anar a la font
Gemma Liñán

Powered by WPeMatico

Translate »