Marea groga per la llibertat dels presos

Rate this post

Milers de persones han omplert aquest migdia els carrers de Barcelona per reclamar la llibertat dels presos polítics i per la democràcia i les llibertats, just quan es compleix sis mesos d’empresonament dels responsables de l’ANC i Òmnium, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. Ha estat una autèntica marea groga, en una convocatòria que ha desbordat també l’espai independentista per incorporar els sindicats i els comuns, i que s’ha estès per l’Avinguda Paral·lel des de la plaça Espanya i cap a les Drassanes.

La manifestació estava convocada per Espai Democràcia i Convivència que aplega des de les entitats sobiranistes fins a UGT i CCOO, sota el lema Pels drets i les llibertats, per la democràcia i la cohesió, us volem a casa!. En la capçalera de la manifestació, al costat de les famílies dels presos i els responsables de les entitats convocants, desfilaven el president del Parlament, Roger Torrent, i l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau.

“Ens aplega la necessitat de donar resposta unitària en defensa de les institucions catalanes, els drets fonamentals, el dret que té el poble català a decidir el seu futur polític i la democràcia”, arrenca el manifest unitari rere el qual s’ha convocat la manifestació.

Des de l’escenari l’esposa de Jordi Cuixart, Txell Bonet, i el fill de Jordi Sànchez, Oriol, han llegit missatges dels líders d’Òmnium i ANC des de la presó de Soto del Real.

Cuixart ha subratllat la unitat del poble català des de la diversitat en moments difícils i d’injustícia “per la deriva autoritària d’un estat cada cop més aïllat internacionalment, d’una presó provisional injustificada i d’una suspensió sense precedents de l’autogovern de Catalunya”. Però alhora ha subratllat l’esperança gràcies a la gent, “autèntic motor de la lluita per la democràcia i la llibertat, esperança en la dignitat insubornable de la societat catalana i en un futur sense renúncies”. “Unitat, dignitat i coratge, i jo afegeixo amor, molt amor que ens esteu demostrant”, ha conclòs.

“No tenim por, tenim dret a ser lliures. Porteu, en el nostre nom, la primavera dels somriures republicans a tots els racons del país”, ha emplaçat Sànchez, a més de reclamar “no cedir mai al xantatge” davant la “impotència i ràbia” de l’Estat que els atribueix violència i alçaments tumultusos. “Un estat autoritari mai mereixerà governar un poble lliure”, ha advertit l’expresident de l’ANC.

El document signat pels convocants manifesta la preocupació per la “vulneració de drets fonamentals i les llibertats democràtiques i la polarització social produïda en l’actual situació”; reclama una resposta política i no repressiva als problemes polítics; crida la societat catalana a “respondre de manera pacífica i ferma en defensa de les institucions” amb respecte a la diversitat i els drets fonamentals, a favor del diàleg; i compromet els signants a respondre de manera coordinada davant qualsevol acció que concluqui drets fonamentals. “Davant d’aquests fets no descartem cap forma pacífica de mobilització i resposta de país”, adverteix.

El text reclama escollir president de forma urgent “sense ingerències polítiques o jurídiques”, com a expressió de la voluntat majoritària expressada el 21-D, constituir un nou govern que pugui exercir de manera plena les seves competències i restablir el normal funcionament de les institucions.

Més de 900 autocars s’han desplaçat d’arreu de Catalunya en el que ha volgut ser un clam al món per reclamar la llibertat dels presos. “Llibertat presos polítics” i “Puigdemont, president” han estat alguns dels lemes més corejats pels assistents.

Seguirà ampliació

Anar a la font
Marta Lasalas

Powered by WPeMatico

Translate »