Manuel Cruz: un filòsof sense carnet de partit que aspira a reformar el Senat

De diputat lluny del focus mediàtic a quarta autoritat de l’Estat. Manuel Cruz (Barcelona, 1951) serà, si res no canvia, el pla B a l’operació de Pedro Sánchez per situar un federalista convençut al capdavant de la cambra alta. Expresident de Federalistes d’Esquerres (2013-2016), plataforma contrària al Procés de la qual ara n’és vocal d’honor, no té carnet de partit però fa temps que està vinculat al PSC: va ser número dos de Meritxell Batet a la llista per Barcelona de les generals del 2016 i el 28-A es va convertir en el candidat dels socialistes catalans al Senat, on recollirà l’acta el pròxim 21 de maig.

Doctor en filosofia i catedràtic de filosofia contemporània a la Universitat de Barcelona, fonts del PSC el defineixen com un “intel·lectual ficat en política”, possiblement perquè “ja ho ha fet tot en el món acadèmic”. En aquesta última legislatura ha ocupat un escó al Congrés, on ha fet de portaveu del PSOE a la comissió de ciència, innovació i universitats, i ara fa el salt al Senat per convertir-lo en un veritable fòrum de representació territorial. Ell mateix va defensar a la campanya de les generals la tradicional proposta socialista de traslladar la cambra a Barcelona, una idea “complexa” i que s’hauria de resoldre “de manera institucional i amb un acord molt ampli”, va matisar.

La prudència, de fet, és un dels trets que en destaca un dirigent que el coneix bé, com també la seva  capacitat per “dialogar” i “cercar acords”. Això no va evitar, però, que fos un dels quinze socialistes que, alineats amb Sánchez, van trencar la disciplina de vot del PSOE en contra de la investidura de Mariano Rajoy l’octubre del 2016. “Educat” i molt “pedagògic”, expliquen les citades fonts, en la seva vessant professional ha impartit classes en diverses universitats europees i americanes i és autor d’una trentena de llibres. També va ser director de la revista  Barcelona Metrópolis i es col·laborador habitual de mitjans de comunicació com ‘El País’, ‘El Confidencial’, Catalunya Ràdio o la Cadena SER.

Anar a la font – Ara.cat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

%d bloggers like this: