Manuel Cruz (PSC): “L’independentisme ha estat una fàbrica de simpatitzants de Vox”

El president del Senat i candidat del PSC a la cambra alta el 10-N, Manuel Cruz, considera que “l’independentisme ha estat una fàbrica de simpatitzants de Vox”. Així s’ha expressat en una rroda de premsa de l’ACN després d’haver acusat PP i Cs d’haver donat “vitamines polítiques” a l’extrema dreta posant-la dins de governs autonòmics.

Preguntat per si estava responsabilitzant l’independentisme del creixement de la ultradreta, ha volgut matisar que certs “comportaments” de l’independentisme poden tenir aquest “efecte indesitjat” pel moviment, de la mateixa manera que hi pot haver “violència” en resposta a la sentència del Procés quan és “evident” que el “gruix” de l’independentisme és “pacific”, ha dit.

Cruz, en tot cas, considera que l’augment de Vox o la previsible caiguda de representació de Cs pot fer “reflexionar” aquelles forces que el juliol van bloquejar la formació d’un govern socialista a l’Estat. “L’escenari no serà exactament el mateix, vull pensar que aixo farà reflexionar totes les forces”, ha afirmat Cruz.

El “malentès” amb Sánchez: “Parlava com a representant de l’Estat”

Durant la roda de premsa, Cruz ha defensat que hi va haver un “malentès” amb el compromís de retornar Carles Puigdemont que Pedro Sánchez va fer en el debat de RTVE perquè -ha dit- no parlava com a “candidat” ni com a “president de l’executiu”, sinó com a “representant de l’Estat a l’exterior”. “Era un plural majestàtic, volia informar de l’actitud de l’Estat”, ha dit.

Sánchez va dir: ” A vostès , senyor Casado , se’ls va escapolir Puigdemont, i jo em comprometo avui i aquí a portar-ho de tornada a Espanya i que rendeixi comptes davant la justícia espanyola“. Preguntat per si això no podia ser entès com una promesa electoral, Cruz ha respost: “Si hi ha persones que s’agafen a la paraula ‘em comprometo’. Em comprometo a què? […] Les persones que s’agafen a una paraula ho portaran molt malament perquè estaran tenint disgustos constantment”, ha respost a una periodista.

Sánchez recorda que la Fiscalia depèn del govern espanyol per explicar com pensa extradir Puigdemont

Sánchez recorda que la Fiscalia depèn del govern espanyol per explicar com pensa extradir Puigdemont

En referència a l’extradició de Puigdemont, Cruz ha admès que Sánchez “no té cap eina per a una iniciativa com aquesta”. Tot i això, ha afirmat que el govern espanyol en funcions pot “instar la Fiscalia a un determinat comportament”, tal com també ho ha defensat en una entrevista aquest matí el president espanyol en funcions.

Malgrat matisar que és el ministeri públic qui ha d'”executar” i que no hi ha un “ordeno y mando”, ha afirmat que hi ha una “cadena” entre l’executiu i el fiscal. “Una cadena que no impedeix l’autonomia de la Fiscalia”, ha insistit. El candidat al Senat ha negat que la seva reflexió suposi una vulneració de poders, tot i que topa amb la versió que els socialistes mantenien durant el judici al Procés.

Anar a la font – Ara.cat

Deixa un comentari

%d bloggers like this: