Els morts ja són 297 i els contagiats de Covid-19 arriben als 8.744, un miler més en 24 hores

El director d'emergències de l'Ministeri de Sanitat, Fernando Simón, ha informat de l'alça en contagis i morts per contagi de coronavirus a Espanya. En la roda de premsa després de la reunió de el quadre de comandament de l'estat d'alarma per l'epidèmia a Espanya ha comunicat que les últimes 24 hores el nombre de casos s'ha elevat fins als 8.744 casos, el que implica un increment de gairebé 1.000 casos més pel que fa a ahir. Els morts ja arriben als 297 a nivell nacional. Madrid és la Comunitat amb més contagiats, amb 4.755.

Simón ha comparegut en roda de premsa després de la reunió amb els directors tècnics dels altres tres ministeris amb especials competències en aquesta crisi: Defensa, Interior i Transports. Al costat d'ell hi havia el Jemad, Miguel Villarroya; el DAO de la Guàrdia Civil, Laurentino Ceña; el de la Policia Nacional, José Ángel González; i la de Transports, María José Rayo.

Segons Simón, i malgrat haver-se conegut a el menys una mort per coronavirus d'una persona de 21 anys , els grups de risc són els mateixos. Les dades oficials que ha ofert Sanitat i les conselleries autonòmiques són els següents:

Xifres totals: 8.744 casos diagnosticats, 297 morts

4.655 a Madrid (213 morts)
630 a País Basc (23 morts)
903 a Catalunya (12 morts)
300 a La Rioja (3 morts)
437 a Andalusia (6 morts)
401 a Castella-la Manxa (6 morts)
292 a Castella i Lleó (9 morts)
234 a Navarra (1 mort)
137 a Astúries (1 mort)
409 a la Comunitat Valenciana (5 morts)
147 a Aragó (7 morts)
195 a Galícia (2 mort)
95 a Extremadura (3 morts)
109 a Canàries (1 mort)
55 a Balears (1 mort)
78 a Múrcia
52 a Cantàbria
8 a Melilla
1 a Ceuta

D'altra banda, s'han produït 517 altes

Fernando Simón ha reconegut que "mai sabrem quants són els infectats totals", ja que en l'actualitat es recomana no fer-se les proves davant símptomes lleus. "No hem d'arribar a el pànic", ha afegit, "només cal seguir les recomanacions dictades fins ara. És a dir, bona higiene i aïllament social", prque "tots sabem com es transmet el virus". En aquest sentit, ha explicat les diferències en les "comptabilitzacions de diagnosticats" i el nombre de casos reals. "Però amb aquests paràmetres ens manegem bé".

Els rumors han fet presa aquest primer dia laborable després de la declaració de l'estat d'alarma. Les preguntes als responsables han girat al voltant de si cal deixar les sabates fora de casa, per si expandeixen el virus o si cal anar a comprar amb guants. Fernando Simón ha insistit que "això no té cap sentit" i ha aclarit, novament, les maneres de transmissió de l'coronavirus i la seva malaltia Covid-19: "Amb aïllament social i una bona higiene ha de ser suficient, no cal entrar en pànic" .

Per la seva banda, la responsable de l'Ministeri de José Luis Ábalos ha admès "algunes incidències tècniques" en els transports. "Aquest matí hem sabut d'algun tren que ha viatjat a determinada hora creant la sensaciónd i aglomeració". Es referia Rayo a la línia C5 de Rodalies a Madrid.

"Demà es reforçarà aquesta ruta, per evitar aquest problema", i ha confirmat que el seu departament està en contacte amb les conselleries de les CCAA i els Ajuntaments per anar esmenant aquests problemes "amb un seguiment de la demanda" que permeti rebaixar l'oferta en consonància amb les mesures de restricció de la mobilitat a el temps que s'assegura que el servei també compleix les condicions per guardar distàncies de seguretat.

escenaris

Altres dubtes sorgeixen en quan s'arribarà a el límit de la corba d'infectats. Simón ha explicat que s'estan treballant amb tres models, l'optimista, el medi i el molt pessimista. "No ens volem avançar, en l'actualitat segueix creixent a una mitjana de l'25% diari", ha afegit, "potser siguin dos dies o set, el clar és que encara està creixent". Però ha assegurat que "l'impacte serà ràpid i dràstic des d'avui si ho fem bé, però no ho veurem fins d'aquí a tres o quatre dies com a mínim" per veure un descens en la corba.

L'escenari més pessimista parla de deu dies pujant cap amunt "i amb un nombre important de casos en el dia bec", ha explicat. "La letalitat varia segons els focus", ha explicat Simó. "Els primers dies eren persones amb factors de risc", i no obstant això ara s'està estenent a altres grups poblacionals, però "no és homogènia ni per zones".

A Itàlia s'està reportant un 6% mentre a Espanya la mitjana està sent d'el 3%, "però pot canviar". La clau és protegir bé a les persones de risc, ha insistit el doctor Simón.

Els Doneu-vos han explicat una operació portada a terme aquest diumenge a la Guàrdia Civil que va confiscar 150.000 mascaretes a Jaén que s'han transportat a Madrid per a la seva posada a disposició de l'Ministeri de Sanitat. "El Ministeri ens va avisar i va ser la Guàrdia Civil a fer-se amb elles", ha explicat Laurentino Ceña.

Ell mateix havia aclarit que el cos de seguretat que dirigeix s'està coordinant amb la Policia Nacional i l'Exèrcit "per derrotar l'enemic actual, a l'virus". Segons Ceña, "hem de col·laborar en aquest objectiu" i per això ha posat en ordre a totes les patrulles i comandaments, "en coordinació amb les altres forces de seguretat i les Forces Armades", a més de les entitats que tenen altres missions en aquests comesos, especialment amb el Ministeri de Sanitat ".
Notícia en actualització

Estem treballant en l'ampliació d'aquesta informació. En breu, la redacció d'EL ESPANYOL els oferirà l'actualització de totes les dades sobre aquesta notícia.

Per rebre al seu telèfon mòbil les notícies d'última hora pot descarregar-se l'aplicació del nostre periòdic per a dispositius iOS i Android , així com subscriure per accedir a tots els continguts en exclusiva , rebre les nostres Newsletters i gaudir de la Zona Ñ, només per a subscriptors.

elconfidencial.es

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

%d bloggers like this: