Els Mossos confirmen que el escopeter va disparar a l'mínim 2 vegades a Roger Espanyol, que va perdre un ull l'1-O

Un informe pericial dels Mossos d'Esquadra ha conclòs que la pilota de goma que va ferir greument en un ull a Roger Espanyol l'1-O a Barcelona era el segon tret d'un escopeter de la Policia Nacional en aquella zona i direcció.

Aquest informe s'ha aportat a la causa oberta pel jutjat d'instrucció número 7 de Barcelona i aquest dilluns l'han ratificat els seus autors. L'informe també identifica l'agent que va efectuar els dos trets, que coincideix amb un informe pericial privat encarregat per la defensa d'Espanyol i de centre Iridia per a la defensa dels drets humans. En concret, és l'agent UC563.

Segons ha avançat el diari Ara de fonts jurídiques, l'informe policial fa un seguiment dels moviments de l'escopeter que va ferir Espanyol quan es trobava a l'altura dels números 228 i 230 del carrer Sardenya, el punt en què va resultar ferit prop de l'escola Ramon Llull. Ho fa a través de les diferents imatges recollides per veïns i mitjans de comunicació i que aporten angles de visió complementaris.

Roger Español, que perdió la visión de un ojo durante las cargas del 1-O

Els enregistraments i fotografies mostren dues seqüències consecutives: en la primera es veu com el escopeter apunta cap Espanyol just quan ell està a punt de xutar cap a la línia policial un objecte pla que era a terra.

Els Mossos asseguren que l'agent va disparar ja en aquest moment cap Espanyol, tot i que no especifiquen si es tractava només d'una salva sonora sense projectil o d'una pilota de goma. Després d'aquest moment, Espanyol va tornar cap a la vorera.

En la segona seqüència es veu com el escopeter identificat fa el mateix moviment i retrocedeix per acabar accedint per darrere d'uns contenidors a la mateixa vorera en què es troba Espanyol. Després diversos moviments dispara per segona vegada. En aquest cas sí que es tracta d'una pilota de goma, que és la que va impactar en Espanyol.

Un informe de Iridia parla d'un tercer tret

L'informe elaborat per Iridia inclou un tercer tret, anterior a aquests dos, encara que no s'ha pogut determinar si es va tractar d'una salva o d'una pilota de goma.

L'informe també identifica l'agent que va efectuar els dos trets, que coincideix amb un informe pericial privat encarregat per la defensa d'Espanyol i de centre Iridia per a la defensa dels drets humans

El fet que hi hagi més d'un tret contra Espanyol reforça la tesi que no es va tractar d'una resposta aleatòria, tal com el escopeter ara identificat declarar en el seu dia al jutjat. El policia forma part de el grup d'11 escopeters que el jutge va decidir investigar per les lesions a Espanyol, perquè eren els que es trobaven més a prop en el moment de l'impacte.

En la seva declaració davant del jutge, l'agent va assegurar que, per protocol, els escopeters no disparen contra una persona en concret sinó que únicament fan ús dels projectils contra un grup violent. El policia va defensar que es va veure obligat a disparar contra la "massa" de persones mentre "es retiraven" per protegir-se de les tanques i objectes que els llançaven.

Una versió diferent de la que es desprèn de l'seguiment recollit en l'informe policial, que recull com l'agent, després del primer tret, va fer el mateix moviment que Espanyol i va tornar a disparar a la vorera del carrer Sardenya. Això permetria que en un judici es pogués acabar acusant d'un delicte de lesions intencionades i no per imprudència.

El presidente Quim Torra con Roger Español.

En el seu interrogatori, el escopeter va admetre haver tirat "un parell de pilotes" de goma contra les persones que es trobaven al carrer Sardenya, però es va situar a la vorera contrària a el punt en què Espanyol va resultar ferit i on el situa l'informe de els Mossos. L'agent va insistir que va complir en tot moment amb el protocol i que va llançar els projectils a molta distància i amb poca intensitat. "No es podia disparar amb menys potència", ha assegurat, i ha conclòs: "Va ser de llibre". El policia també va afirmar que va comptar amb l'aval dels seus comandaments.

20 minutos

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

%d bloggers like this: