L’origen i l’èxit dels còmics nord-americans a l’Arts Santa Mònica

Rate this post

L’Arts Santa Mònica presenta l’exposició l’Esclat dels Còmics. Una mostra que explica els contrastos i les influències dels grans mestres de la historieta nord-americana dels anys 1895-1950. L’exposició s’estructura en tres blocs cronològics que ens permeten fer un recorregut visual  i alhora tècnic de personatges i autors, posant així en relleu similituds i diferències. La mostra pretén ensenyar i explicar el naixement dels còmics nord americans i el seu gran èxit a nivell internacional amb personatges mundialment coneguts com el Gato Fèlix, Tarzan o Mickey Mouse, i relatar també la influencia arreu del món d’aquests en especial a Espanya.

El còmic com a expressió artística i definida així als Estats Units, té el seus inicis al finals del segle XIX. Al començament els còmics tenien un caràcter humorístic fins que amb l’arribada de la Primera Guerra Mundial van passar a tenir un contingut seriós i realista sense deixar el caràcter reivindicatiu que tenien d’origen. Cap al 1895 neix als Estats Units el YelowKid un tira de premsa ilustrada per Richard F. Outcault  que il·lustrava la vida de la gent pobre als barris humils de Nova York i que va ser publicada per el New York Journal de Joseph Pulitzer.

El YelowKid és considera la mare dels còmics ja que va incloure per primer cop entre les vinyetes il·lustrades núvols de diàleg. El còmic modern havia nascut. Al cap de poc temps el còmic va incloure altres continguts com l’aventura. Es volia arribar al públic adult. Així personatges com Tarzan, Buck Rogers o els Gansters de Dick Tracy van néixer. El còmic era un art industrial per això es van introduir tècniques artístiques com combinar la ploma amb la taca del pinzell per després acabar combinant el pinzell sec amb traces i degradats. L’objectiu era abaratir costos i augmentar la producció en un mercat encara en constant creixement i amb forta demanda de contingut d’entreteniment.

Per aquesta raó es fa necessari l’obertura de tallers d’il·lustradors que treballaven directament per els principals diaris i revistes setmanals. Fins i tot aquests tallers contractaven a ‘negres’ per entintar i acolorir les vinyetes a llapis. Per tant, el còmic va néixer tenint un peu a la industria i un altre a l’art. L’esclat dels còmics als EUA i la creació d’històries amb personatges amb vida pròpia van travessar l’Atlàntic per arribar a Europa. El vell continent va distribuir en un primer moment les vinyetes dels còmics Nord americans fins que empresaris de revistes infantils i juvenils van seguir el mateix model.

El comissariat de l’exposició és a càrrec d’ Enric Trilles i la redacció per Vicent Sanchis, director de Televisió de Catalunya. La mostra LEsclat dels Còmics està organitzada i produïda per Arts Santa Mònica i es podrà veure fins el 20 de gener de 2019. 

Anar a la font
Pierre Astor

Powered by WPeMatico

Translate »