L”Open Arms’, en situació desesperada, demana evacuar tres immigrants greument malalts

L’Open Arms’, en situació desesperada perquè cap país europeu els ofereix port, ha sol·licitat desembarcar tres immigrants greument malalts, que ja no poden continuar més al vaixell. La calor és terrible i l’amuntegament, total. Es tracten d’una dona amb un tumor cerebral, una altra que pateix pneumònia, i un home que presenta símptomes de tenir tuberculosi, segons ha detallat una portaveu de l’ONG Proactiva Open Arms. Els immigrants són a bord del vaixell humanitari des de fa deu dies.

D’altra banda, el també vaixell humanitari ‘Ocean Viking’, operat per les ONG Metges Sense Fronteres i SOS Mediterranée, ha salvat aquest diumenge 161 persones més en dos rescats, i ja té a bord un total de 251 immigrants. La situació també comença a ser especialment complicada en l’embarcació. A l”Open Arms’ hi ha 160 immigrants, entre ells, quatre menors i tres dones embarassades.

L”Open Arms’ ha demanat a Malta l’evacuació dels tres immigrants greument malalts, però aquest país els ha referit a la seva vegada a Itàlia, perquè el port més proper del punt on està el vaixell humanitari és italià. En concret, Lampedusa. De moment, però, Proactiva Open Arms no ha rebut l’autorització escrita per poder fer l’evacuació allà, segona ha informat també la portaveu de l’ONG.

Davant aquesta situació de desesperació, el director de Proactiva Open Arms, Oscar Camps, ha declarat aquest diumenge en una entrevista a RAC1 que es veuran obligats a entrar en un port sense permís, “per motius humanitaris i amb totes les traves administratives i judicials que això pot comportar”. “No tenim por que ens detinguin. La por que tenim és que se’ns mori la gent que tenim a bord”, ha afegit. L’ONG ha aclarit, però, que optarien per aquesta opció com a “últim recurs” i en una situació d’emergència extrema.

En l’actualitat el vaixell humanitari ja es troba en una situació d’emergència, agreujada pel fet que Malta va proposar aquest dissabte que l”Open Arms’ desembarqués en el seu territori només 39 immigrants dels 160 que porta a bord: els que va rescatar dissabte a la matinada prop de les costes d’aquest país europeu i “seguint les instruccions de les autoritats malteses”, segons ha explicat en un vídeo Anabel Montes, l’actual cap de missió a l”Open Arms’.

“Dissabte va ser un dia molt complicat en la convivència del vaixell. Es va fer una reunió entre voluntaris i persones rescatades per posar ordre i per dir que tothom té el mateix dret [de ser desembarcat], tant els que porten deu dies a bord com els que porten dos”, ha explicat la portaveu de l’ONG. De fet, aquest dilluns el vaixell ‘Astral’, que també pertany a Proactiva Open Arms, es traslladarà fins al lloc on es troba l”Open Arms’ perquè un grup de psicòlegs pugui atendre els immigrants. Així mateix, també hi portarà queviures.

De moment cap país ha ofert port ni a l”Open Arms’ ni a l”Ocean Viking’. El govern espanyol manté un mutisme total. Amb tot, la ciutat de València s’ha ofert a rebre l’embarcació, i la comunitat d’Extremadura a col·laborar en l’acollida dels immigrants. Per la seva banda, la portaveu del govern espanyol, Isabel Celaá, s’ha limitat ha dit que el vaixell hauria de portar les persones rescatades a un port segur més proper, o sigui a Itàlia. El govern italià, però, es nega a concedir el permís a l”Open Arms’ i el ministre de l’Interior, l’ultradretà Matteo Salvini, ha amenaçat en multar l’ONG si ho fa.

Anar a la font – Ara.cat

Deixa un comentari

%d bloggers like this: