L’OMS confirma que l’aigua que bevem conté microplàstics i demana més recerca

L’aigua que bevem –tant l’embotellada com la de l’aixeta– i també les fonts de les quals s’extreu –tant llacs com aigua emmagatzemada– contenen tot tipus de microplàstics. L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ho ha confirmat en el seu primer informe sobre el tema, en què demana una investigació més acurada per poder determinar quines afectacions té això en la salut, tot i que apunta que els nivells actuals de microplàstics no sembla que suposin un risc, segons la informació limitada de la qual disposa. L’OMS també demana reduir els plàstics per aturar la contaminació que produeixen.

“Necessitem urgentment aprendre més sobre l’impacte dels microplàstics en la nostra salut, perquè són a tot arreu, fins i tot en l’aigua que bevem”, diu la directora del departament de salut pública de l’organització, Maria Neira, que reclama més informació. L’organització ha analitzat una cinquantena d’estudis sobre microplàstics i només quatre han passat els seus criteris de qualitat.

Tot i que l’informe de l’OMS conclou que el cos humà no absorbeix els microplàstics de més de 150 micròmetres, alerta que l’absorció de les partícules petites pot ser més alta, tot i que admet que no té prou informació per confirmar-ho. Per això, demana que es desenvolupin mètodes estandarditzats per mesurar les partícules dels microplàstics, i més estudis de les fonts d’extracció de l’aigua i de l’eficàcia dels processos de tractament.

L’OMS recomana als proveïdors i reguladors del sector que prioritzin extreure patògens microbians i químics amb coneguts riscos per a la salut humana, com ara els que causen malalties diarreiques mortals. En aquest sentit, proposa els sistemes de tractament d’aigües fecals i químiques, que també actuen contra els microplàstics i poden extreure’n fins al 90%.

Anar a la font – Ara.cat

Deixa un comentari

%d bloggers like this: