L’ocupació franquista de Catalunya, a l’examen d’història de la selectivitat

Rate this post

L’ocupació franquista de Catalunya ha estat un dels temes que ha entrat a l’examen d’Història de la selectivitat. Els estudiants han hagut de respondre preguntes sobre la batalla de l’Ebre i parlar sobre la supressió de l’Estatut d’Autonomia. Un examen que aquest any, s’ha centrat en la II República Espanyola, la Guerra Civil i la Transició democràtica. 

Per primera vegada, tots els estudiants han hagut de passar aquesta prova, després que Història de la Filosofia hagi passat a la fase específica de les proves d’accés a la universitat (PAU).

En una primera opció, els alumnes han trobat un text d’Antonio Maura, del 1917, sobre regeneracionisme, i a partir d’un cartell de les Joventuts Socialistes Unificades, del 1937, on es veuen uns canons disparant un militar amb la creu gamada al braç, han hagut d’explicar alguns aspectes de la Guerra Civil espanyola. L’opció B ha girat al voltant de la Constitució de la II República Espanyola i els alumnes han hagut de comentar dos articles del text de 1931. La transició democràtica ha ocupat la segona part d’aquest examen, en què els estudiants havien d’explicar el període entre la mort de Franco i les primeres eleccions o el retorn de Tarradellas a Catalunya i l’estatut d’autonomia del 1979.

La Guerra Civil

A través del text de Maura, l’examen demanava explicar la crisi de 1898 i les conseqüències polítiques que va tenir fent esment al regeneracionisme i als protagonistes d’aquest corrent a Espanya fins el 1914 També demanava explicar l’impacte de la I Guerra Mundial a Espanya i els principals fets econòmics, socials i polítics que s’hi van viure, fins al 1923. 

En relació amb la Guerra Civil, a partir del pòster, els estudiants han hagut de relatar les diferents fases d’ocupació franquista de Catalunya, abans i després de la batalla de l’Ebre i parlar sobre la supressió de l’Estatut d’Autonomia i dels inicis de la repressió franquista a Catalunya. L’aixecament militar i l’esclat del conflicte bèl·lic a Catalunya, també ha hagut de ser tractat en aquest examen. 

Pel que fa a les preguntes sobre la II República, la prova demanava explicar el paper de Niceto Alcalá-Zamora, Manuel Azaña, Indalecio Prieto i José María Gil-Robles, a més de comparar l’acció reformista dels governs d’esquerres i dels governs conservadors els anys previs a la Guerra Civil. Les qüestions sobre la transició democràtica anaven il·lustrades amb una fotografia de Manel Armengol d’una manifestació proamnistia a Barcelona, el 1976. 

Anar a la font
Pau Llosa

Powered by WPeMatico

Translate »