L’obesitat abdominal, factor de risc per a la demència

Són molts els estudis que es realitzen tant sobre l'obesitat com sobre la demència per part de científics de tot el món. I en ocasions, també coincideixen ambdós camps en un mateix estudi per la relació que podrien tenir la demència i l'obesitat. Ara, un nou estudi ha demostrat que l'obesitat abdominal pot estar associada amb un risc més gran de demència entre les persones grans.

Els investigadors també van trobar que la circumferència de la cintura pot ser un indicador més confiable del nivell de greix visceral abdominal que l'índex de massa corporal (IMC). L'estudi és el primer en examinar el vincle entre la circumferència de la cintura i la incidència de demència entre una gran població de persones grans.

Demència

Els autors de l'estudi afirmen que l'IMC no pot considerar-se una mesura fiable d'adipositat perquè no distingeix entre la massa corporal magra i el greix. La circumferència de la cintura, tanmateix, pot ser una millor mesura per predir el deteriorament cognitiu potencial entre els adults grans.

La investigació

En un estudi destinat a establir el que consideren com una circumferència de cintura saludable, els investigadors van utilitzar el programa del Servei Nacional de l'Assegurança de Salut de Corea del Sud per examinar el risc relatiu de demència associat amb la circumferència de la cintura i l'IMC. El programa va inscriure gairebé totes les persones coreanes que van participar en exàmens de salut de rutina dues vegades a l'any.

En el treball es va estudiar 872.082 persones de 65 anys o més a qui se'ls va examinar la seva salut durant un any el 2009. Els participants van ser monitorats des de l'inici fins a algun dels tres següents factors: fins que van desenvolupar demència, fins que van morir o fins al 31 de desembre de 2015.

Se'ls va preguntar als participants sobre la seva edat, consum d'alcohol, tabaquisme i quant feien exercici. Les primes d'assegurança de salut es van utilitzar com una representació del nivell d'ingressos. També es va tenir en compte qualsevol historial de malaltia cardiovascular diagnosticada, pressió arterial alta i diabetis.

Els exàmens de salut estandarditzats van incloure una mesura de l'IMC (el pes en quilograms dividit per l'altura en metres quadrats) i la circumferència de la cintura mesurada en el punt més estret entre la caixa toràcica inferior i la cresta ilíaca amb respiració mínima.

Atès que l'IMC durant l'edat adulta pot confondre's amb les condicions de salut i ocultar-se per les malalties presents a l'inici de l'estudi, els autors van calcular una raó de risc de demència després de l'ajustament per a un sistema de puntuació de comorbiditat subjacent, anomenat índex de comorbiditat de Charlson (CCI). La comorbiditat és la presència d'una o més malalties en una persona a més de la malaltia primària que té.

Medición

Tal com es va publicar a la revista Obesity, l'equip va descobrir que els homes amb una circumferència de cintura de 90 centímetres o més i les dones amb una circumferència de 85 centímetres o més tenien un risc significativament major de demència, després de l'ajustament per possibles factors de confusió, inclòs l'IMC, el nivell de colesterol, la funció del fetge, la pressió arterial i una varietat de factors d'estil de vida.

Anar a la font – ElNacional.cat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

%d bloggers like this: