LLIBRE – Els Maquis. La resistència armada contra el franquisme (1936-1965)

Els maquis, la resistència dels guerrillers contra el franquisme en la immediata postguerra, continua essent un tema que, malgrat ser estudiat, és encara força desconegut per al públic general. Aquest llibre recull diverses aportacions en l’estudi i divulgació d’aquest moviment: des de la participació dels republicans espanyols a la resistència francesa durant la Segona Guerra Mundial, fins al darrer guerriller que va actuar a l’estat espanyol i fou assassinat l’any 1965, passant per la invasió de la Vall d’Aran, per la guerrilla urbana i rural que va actuar a Catalunya i per l’activitat que va desenvolupar l’Agrupació Guerrillera del Llevant i Aragó. El llibre també inclou un apartat dedicat a la memòria històrica del maquis, representada bàsicament per la intervenció d’un dels pocs guerrillers que encara queden vius, Quico Martínez.

D’aquesta manera, el llibre presenta un estat de la qüestió d’allò que se sap del maquis, d’aquell moviment que sovint ha estat oblidat, negligit o criticat, però sense el qual es fa difícil d’entendre un dels aspectes més importants de l’oposició republicana que va lluitar, fins a deixar-hi la vida, contra el franquisme durant els anys quaranta i cinquanta del segle XX.

 

Biografia de l'autor

 

Pelai Pagès i Blanch (Sant Pere Pescador, 1949). Professor d’història contemporània de la Universitat de Barcelona. Ha estat el coordinador de diversos dels Congressos d’Història en el marc dels Premis d’Octubre. Entre els darrers llibres, ha publicat: Andreu Nin, una vida al servicio de la clase obrera (2011), El sueño igualitario entre los campesinos de Huesca. Colectivizaciones agrarias durante la guerra civil (1936-1938) (2013), War and revolution in Catalonia (2013), Justícia i Guerra Civil. Els tribunals de justícia a Catalunya (1936-1939) (2015) i Perseguint Andreu Nin. Inofrmes, telegrames i confidències de la policia espanyola (2019). Ha dirigit també El POUM y el caso Nin (2014), L’Exili republicà als Països Catalans (2014), Víctor Serge. La conciencia de la revolución (2017) i La Revolución rusa pasó por aquí (2017). És codirector de la revista Ebre 38. Revista Internacional de la Guerra Civil (1936-1939).

Anar a la font – RACOCATALA.CAT

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

%d bloggers like this: