LLIBRE – Colp a colp. Glosses sobre pilota valenciana

Colp a colp és un mostrari de paraules, expressions, dites i fraseologia genuïna que s'aixopluguen sota la protecció d’un glossari, és a dir, sota la protecció d’un conjunt de textos literaris breus que, en aquest cas, expliquen i divulguen algun aspecte de la pilota valenciana, un món que perdura entre carrers infestats de cotxes, llengües imperials, trinquets moderns i itineràncies polítiques de tota classe i condició. 

No pretén ser un diccionari, per això, ni una obra terminològica, tampoc. Res més lluny. Colp a colp s'endinsa en l'espontaneïtat del llenguatge popular que emana encara de la pilota i trasllada el vocabulari precís i metafòric dels carrers i dels trinquets valencians al paper imprès i a la memòria lingüística col·lectiva. 

Una obra en consonància amb les veus del poble que aporta una visió diferent, moderna i actual del joc que va governar aquestes terres fins a l'eclosió del futbol i els esports de masses. Una obra que naix gràcies a aquell programa de Ràdio Godella també anomenat Colp a colp i des del qual es bastia una secció de dos minuts que portava com a títol “Un mur de paraules”, precisament la mateixa secció que ara apareix recopilada en aquestes pàgines i que aporta imatges curosament triades a fi d'il·lustrar totes aquelles expressions que en algun moment han eixit del món restringit del trinquet per a arrelar fortes i duradores en la llengua pròpia d'aquest país.

 

Biografia de l'autor

 

Sergi Durbà i Cardo (Sagunt, 1979). És professor de Secundària i Batxillerat en un institut de l'Horta de València. Combina la seua tasca docent amb les evocacions que li reporta la literatura i, sobretot, l'escriptura creativa. Fruit de tal encontre, les seues lletres van des de la visió aïllada i irònica d’un professor mig abatut per les circumstàncies, Camins al sud (2012); fins a la mirada romàntica i amb regust anacrònic de Costumari de records (2015). A més, la pilota valenciana també ocupa un lloc preferent entre els seus textos, cosa que es pot apreciar en el seu blog, on ha deixat peces de gran solatge popular que vagaregen a cavall entre l'antropologia estricta i la crítica voraç cap a un món que va i torna fidel a l'estil i la idiosincràsia de les bones gents de la Mediterrània. Col·laborador habitual del desaparegut digital Pilotaviu, les seues cròniques i els seus articles sobre el joc per excel·lència del País Valencià van ser una constant durant anys i, segurament, per això mateix, és que es va convertir en coautor de la historieta gràfica El Genovés, l'heroi esportiu dels valencians (2017).

Anar a la font – RACOCATALA.CAT

Deixa un comentari

%d bloggers like this: