L’històric triomf independentista a la Cambra de Comerç ja és definitiu

Els resultats definitius de les eleccions a la Cambra de Comerç de Barcelona han confirmat la majoria absoluta de la candidatura ‘Eines de país’, impulsada per l’Assemblea Nacional Catalana i l’organització empresarial sobiranista Cercle Català de Negocis (CCN), segons ha pogut saber l’ARA.

Segons el recompte final, la candidatura independentista perdrà un seient respecte els resultats provisionals publicats dimecres passat, quan es van tancar els comicis, i acabarà controlant 31 vocalies de 60.

Així va perdre l’establishment la Cambra de Barcelona

En total, es van presentar fins a quatre candidatures més, a banda de la vencedora: la de l’exconseller delegat de Cacaolat, Enric Crous; la liderada per Carles Tusquets, president de Banco Mediolanum -considerada la llista més continuista-; la de l’advocat i històric dirigent de la Cambra, Ramon Masià, i la candidatura feminista ’50a50′, que defensa la paritat entre dones i homes.

El seient que perd l’ANC permetrà finalment que la candidatura de Masià obtingui representació al consell de la Cambra, ja que els resultats provisionals no li donaven cap seient. Així, Masià i 50a50 quedarien amb un vocal cadascun, Tusquets amb tres i Crous amb quatre.

Així doncs, els candidats d”Eines de país’ controlaran 31 de les 40 vocalies de la Cambra barcelonina que es triaven per sufragi directe. A aquests 40 seients votats, cal afegir-ne 20 més, fins als 60 totals: sis són triats per les dues patronals catalanes -Pimec i Foment del Treball- i 14 més s’adjudiquen a les empreses que més diners contribueixen al pressupost de l’entitat empresarial.

La candidatura de Carles Tusquets és la que s’ha mostrat més escèptica amb els resultats provisionals. Segons fonts de la candidatura, els responsables de la llista volen esperar a analitzar amb deteniment el recompte definitiu abans d’anunciar si impugnen o no els resultats. A part dels seus tres seients, la llista del president de Mediolanum també té a favor 12 dels 14 vocals nomenats per les empreses contribuents.

Les candidatures que no estiguin d’acord amb el resultat publicat tenen un termini de tres dies per impugnar els resultats als tribunals. El recompte l’ha elaborat la Junta Electoral Central creada per a aquestes eleccions camerals i que supervisa els comicis de les 13 cambres. La Junta està presidida per la secretària general d’Empresa de la Generalitat, Marta Felip, i també en formen part el secretari general de la Cambra de Barcelona, Xavier Coronas, i els secretaris generals de les cambres de Terrassa, Sabadell, Girona i Lleida, a més de representants de set juntes electorals territorials.

Recompte pel vot electrònic

La mateixa nit en què es van donar a conèixer els resultats provisionals, el secretari general de la Cambra de Barcelona va informar que hi havia 950 vots registrats electrònicament que havien estat apartats per dubtosos i que, juntament amb el recompte dels vots vàlids, ha produït alguns canvis en el resultat final, però no prou com per trencar la majoria absoluta independentista.

De fet, el vot per correu va ser un dels elements més contestats dels comicis. En la nova llei de cambres aprovada per la Generalitat introduia el vot electrònic i mantenia el presencial, però es descartava el vot per correu ordinari. La raó principal va ser que, ens el darrers comicis, el 2010, la justícia va invalidar el vot per correu, que representava aproximadament el 90% del total, en detectar-hi frau.

La introducció del vot electrònic va despertar l’oposició de la candidatura de Ramon Masià i de Carles Tusquets, a més de la del govern espanyol. Finalment, però, l’executiu de Pedro Sánchez va acabar desistint i acceptant el sistema de votació proposat pel Govern català.

Anar a la font – Ara.cat

Deixa un comentari

%d bloggers like this: