L’exprofessor dels Maristes Joaquim Benítez, condemnat a 21 anys i 9 mesos de presó per abusos

L’Audiència de Barcelona ha condemnat a 21 anys i 9 mesos de presó l’exprofessor dels Maristes Joaquim Benítez per quatre casos d’abusos sexuals. El tribunal també fixa una indemnització de 120.000 euros a les víctimes que hauran de pagar Benítez i l’assegurança de la Fundació Champagnat, que és la institució que gestiona els Maristes.

La sentència veu “una conducta imprudent per falta de control” de l’escola cap al docent, i per això considera que l’assegurança s’ha de fer càrrec de la indemnització a les víctimes. Tot i això, el tribunal creu que la direcció dels Maristes no tenia coneixement necessàriament “de les conductes comeses per Benítez” perquè, segons l’Audiència, la credibilitat de l’exprofessor “és molt limitada”. Ho exemplifica amb els canvis de versions que ha fet el condemnat en les seves declaracions durant el judici. El tribunal “té sospites” que els Maristes podien pensar que Benítez tenia una conducta inadequada amb els alumnes, però no “una certesa”.

La secció 21 de l’Audiència ha reconegut tots els quatre casos que van arribar a judici. Tot i això, fins a 17 exalumnes dels Maristes de Sants-Les Corts de Barcelona van presentar denúncies contra Benítez, però els límits legals van fer que es valorés que tots els casos havien prescrit llevat de quatre, els més recents, que ara es van jutjar.

Després que el tribunal hagi notificat la sentència, Benítez ha sortit de l’Audiència de Barcelona amb el passamuntanyes posat i ha arrencat a córrer per fugir dels mitjans que hi havia. El pare d’una de les víctimes, Manuel Barbero, que va portar el cas del seu fill fins als tribunals i ha encapçalat la lluita de les víctimes s’ha abraçat amb l’advocada a l’hora de conèixer el pronunciament del tribunal, entre plors, fruit de la tensió del moment.

Un cop coneguda la sentència, les acusacions particulars, que representen les quatre víctimes, han explicat que demanaran que s’executi la pena de presó. També han apuntat que la condemna obre l’opció que les víctimes que van quedar excloses de la via penal puguin reclamar, per la via civil, una indemnització.

La Fiscalia demanava 22 anys de presó per a Benítez pels quatre casos d’abusos sexuals, i una indemnització de 90.000 euros entre totes les víctimes. En canvi, des de les acusacions populars, la Generalitat reclamava la pena més alta per a Benítez, més de 36 anys de presó, mentre que l’Ajuntament de Barcelona en demanava 26. Els representants de les víctimes, les acusacions particulars, sol·licitaven en total més de 26 anys de presó per a Benítez: la petició d’un dels exalumnes era de 13 anys de presó.

Font

Deixa un comentari

%d bloggers like this: