L’expresident de Finlàndia demana l’alliberament del Govern català

Rate this post

L’expresident de Finlàndia i premi Nobel de la Pau, Martti Ahtisaari, ha afirmat que l’Estat ha de permetre que “tots els membres del govern català” tornin a Catalunya “lliures” i que tinguin “l’oportunitat de participar com a candidats” a les eleccions del 21D.

Segons recull el diari digital EUobserver, Ahtisaari ha advertit durant el Consell Nòrdic a Hèlsinki que “no es pot deixar que la situació empitjori” i ha afirmat que “les accions d’Espanya” envers Catalunya “han estat molt dures”. Tanmateix, l’expresident finlandès s’ha mostrat confiat “en que Espanya i Catalunya puguin dialogar amb calma”, tot i que troba “desafortunada” la manera en què s’ha gestionat la qüestió catalana.

“Confio que la Unió Europea pugui ajudar el seu estat membre”, ha assenyalat Ahtisaari. L’expresident de Finlàndia també ha subratllat que “cal que hi hagi una mediació” entre Catalunya i l’Estat, però ha dit que Catalunya “no hauria d’haver celebrat un referèndum d’independència”.

Ahtisaari ha assenyalat que no sap “si és possible que la Unió Europea o les Nacions Unides facin de mediadors”, però ha insistit que “tots aquells que volen una solució pacífica haurien d’estar en contacte amb les dues parts i crear confiança”. Pel que fa a l’empresonament dels líders catalans, Ahtisaari ha dit que “cal esperar i veure què passa”. 

EUobserver també recull altres veus de líders nòrdics que han parlat sobre la situació política catalana en els darrers dies. La primera ministra de Noruega, Erna Solberg, ha dit que “és un afer que ha de resoldre Espanya perquè és la seva responsabilitat”. Per la seva banda, el primer ministre d’Estònia, Jüri Ratas, ha reiterat el seu suport “a la unitat d’Espanya” i ha dit que “Espanya és un país democràtic, basat en l’Estat de dret” i que, per tant, ha de “resoldre” l’afer català “a través de les institucions i la legislació espanyola”.

Anar a la font
El Nacional

Powered by WPeMatico

Translate »