L’expresident brasiler Lula da Silva podrà sortir de la presó

Una ordre del Tribunal Suprem del Brasil que posa fi a l’empresonament obligatori abans d’exhaurir les apel·lacions pot alliberar milers de presos, entre ells l’expresident del país, Luiz Inácio Lula da Silva, que està empresonat des de l’any passat condemnat a 8 anys i 10 mesos per haver acceptat suborns de constructores a canvi de contractes públics.

En una votació molt ajustada, el Suprem ha aprovat per 6 vots a 5 la polèmica mesura, que anul·la una jurisprudència del 2016 que autoritzava executar una pena de presó després que es confirmés en segona instància, malgrat que en aquesta fase queden encara dues apel·lacions pendents en tribunals superiors.

Segons la nova decisió, la presó només es pot ordenar quan, com fixa la Constitució, es completi el “trànsit en jutjat” i s’hagin esgotat tots els recursos possibles, de manera que la culpabilitat estigui plenament determinada. Si encara queda possibilitat de recurs i els advocats ho demanen, el condemnat quedaria en llibertat sempre que no se l’acusi d’un delicte violent -no és el cas de Lula- o es consideri que representa un “risc” per a la societat.

En el cas de Lula, el més famós dels prop de 5.000 presos brasilers que es veurien beneficiats, segons Efe, la pena es va començar a complir l’abril del 2018 després de ser condemnat en segona instància. La sentència va ser confirmada després per una tercera instància, però encara li resta una apel·lació que ja ha presentat davant el Suprem, que encara no s’ha pronunciat.

Operació Lava Jato: l'inici de la fi de Lula

Operació Lava Jato: l’inici de la fi de Lula

L’advocat de l’expresident, Cristiano Zanin, ja ha anunciat que visitarà el seu client a la presó aquest mateix divendres i que al sortir presentarà “una petició perquè es dugui a terme la seva immediata llibertat” basant-se en la nova decisió del Suprem.

En la mateixa operació anticorrupció que ha acabat amb l’empresonament de Lula, hi ha també una altra vintena d’acusats empresonats que també podrien beneficiar-se de la nova jurisprudència i sortir de la presó.

La defensa de Lula sempre ha al·legat que el seu empresonament va tenir com a fi principal impedir la seva candidatura per a les eleccions del 2018, en què finalment va guanyar Jair Bolsonaro , líder de la ultradreta i el principal antagonista de l’antic sindicalista. En els últims mesos, els advocats de l’expresident s’han centrat en sembrar dubtes sobre el procés tenint en compte que el jutge que va empresonar Lula, Sérgio Moro, és avui ministre de Justícia de Bolsonaro.

Amb tot, al mes de juny el mateix Tribunal Suprem que ara permetrà que Lula surti de la presó va denegar la petició d’alliberament dels advocats de l’expresident basada en aquesta valoració d’una condemna “parcial” i política.

Anar a la font – Ara.cat

Deixa un comentari

%d bloggers like this: