L’ex secretari d’Estat de Seguretat: Els Mossos havien de detectar “la radicalització de l’imam de Ripoll”

José Antonio Nieto, ex secretari d’Estat de Seguretat, ha sigut el primer i únic representant dels cossos policials espanyols que ha participat en la comissió d’investigació dels atemptats del 17-A que es fa al Parlament de Catalunya. Fins ara, ni els polítics del PP que formaven part del govern de Mariano Rajoy, com Soraya Saez de Santamaría, ni els responsables policials, havien volgut participar. Davant de les preguntes dels diputats, Nieto ha volgut ser clar a l’hora d’assenyalar que era als Mossos d’Esquadra a qui els “pertocava detectar que hi havia una radicalització de l’imam de Ripoll”, Abdelbaki Es Satty, un dels responsables i ideòlegs dels atemptats a Barcelona i Cambrils. “És una desgràcia que no es pot atribuir, ni es pot culpar, als Mossos, però tampoc a ningú més”, ha afegit Nieto, que ha remarcat que cal més coordinació policial en aquests temes de seguretat.

Els membres de la comissió han insistit reiteradament en saber si Es Satty era confident del Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI). Nieto no ha volgut confirmar-ho, però sí ha volgut defensar que persones com Es Satty puguin ser “fonts” dels cossos policials espanyols per contrastar informacions importants relacionades amb la lluita contra el terrorisme.

L’amenaça d’atemptat era real

En la seva primera intervenció, Nieto ha admès que tenien “dades per intuir que hi havia una amenaça real” d’atemptat en algun punt d’Espanya, i per això va mantenir el “nivell 4 sobre 5” d’alerta antiterrorista.

D’altra banda, l’ex secretari d’Estat de Seguretat ha apuntat que la coordinació entre els Mossos d’Esquadra i la resta de cossos policials va ser força bona, però en alguns aspectes millorable, i ha volgut fer un agraïment a la “prefectura” dels Mossos, als responsables tècnics, que van coordinar el dispositiu dels atemptats del 2017 que va realitzar la cèl·lula terrorista.

Aquesta ha sigut la quinzena sessió d’aquesta comissió. Abans, el reguitzell de negatives a participar-hi és llarg: Sebastián Trapote, el que era cap de la Policia Nacional a Catalunya, Félix Sanz Roldán, exdirector del CNI, Ángel Gozalo, excap de la Guardia Civil a Catalunya, Diego Pérez de los Cobos, representant d’Interior a la Junta de Seguretat de Catalunya, Soraya Saez de Santamaría, exvicepresidenta del govern, Juan Ignacio Zoido, exministre d’Interior, José Manuel García Margallo, exministre d’Exteriors, o l’exdelegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo.

Anar a la font – Ara.cat

Deixa un comentari

%d bloggers like this: